Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na poticaj Ujedinjenih naroda danas se u gotovo cijelom svijetu obilježava Svjetski dan protiv nasilja nad ženama. 'Svaka treća žena doživjela je nasilje, batine, silovanje ili drugi oblik zlostavljanja', istaknuo je u svojem izvješću glavni tajnik UN-a Kofi Annan.


U Australiji, Kanadi, Izraelu, Južnoj Africi i Sjedinjenim Državama između 40 i 70 posto ubijenih žena bile su žrtve partnera. U UN-ovu izvješću među ostalim se navodi kako je u Brazilu svakih 15 sekundi jedna žena izložena batinama, što je 2,1 milijun žena na godinu. U Francuskoj svaka tri dana neku ženu ubije njezin partner. U Africi je najveći broj djevojčica izloženih genitalnom sakaćenju i žena zaraženih AIDS-om. Za žene južne Azije silovanja i diskriminacija dio su svakodnevnoga života.

Vezani članci Slika nije dostupna Šokantni podaci: Žene trpe nasilje 10 do 15 godina prije nego potraže pomoć Slika nije dostupna Hrvatska: Svakih 15 minuta fizički je zlostavljana jedna žena

U Afganistanu se sve više povećava broj samoubojstava među djevojčicama prisiljenim na brak. Na prisilno sklopljene brakove u toj zemlji otpada između 60 i 80 posto svih brakova, objavilo je neovisno afganistansko povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava.

U povodu Svjetskoga dana protiv nasilja nad ženama UN je objavio kako danas 60 država u svijetu ima specifične zakone o obiteljskom nasilju, za razliku od 2003. kad je takve zakone imalo samo 45 država.

U zadnje tri godine broj država koje zabranjuju nasilje nad ženama u obitelji porastao je na 89, istaknula je izvršna direktorica UN-ova Fonda za žene (UNIFEM) Noeleen Heyzer, dodajući kako su to dobri znaci napretka u svijetu.

Napomenula je kako raste i financijska potpora borbi protiv
obiteljskog nasilja pa tako UN-ova zaklada Stop nasilju nad ženama raspolaže s gotovo 4 milijuna dolara ili dvostruko više nego lani. 'Međutim, pred mnogim državama još je dug put', upozorila je Heyzer.

Sada je ključno pomoći vlastima da prihvaćene zakone i mjere nametnu i potpuno primjene u praksi, te nadziru njihovu provedbu poglavito na lokalnoj razini.

U obilježavanje Svjetskoga dana borbe protiv nasilja nad ženama uključio se i UN-ov populacijski fond.

'Mi nastojimo spriječiti nekažnjavanje nasilnika, promicati i štititi prava žena, zauzimamo se za ravnopravnost žena i njihovo sudjelovanje u donošenju odluka', naglasila je u priopćenju direktorica UN-ova populacijskog fonda Thoraya Ahmed Obaid.

Na teškoće s kojima se suočavaju žene u emigraciji, koje su često žrtve krijumčarenja ljudi, upozorila je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Harbour.

'Lokalni, navodno 'tradicionalni' oblici nasilja nad ženama, kao što su genitalno sakaćenje ili prisilni brakovi postaju svjetski problem jer prate svoje žrtve', upozorila je dodajući kako se takvo kršenje ljudskih prava 'može spriječiti ako se države doista angažiraju kako bi emigrantice zaštitile od nasilja, krijumčarenja i iskorištavanja ne oduzimajući im mogućnost legalne emigracije'.