Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme za uzbunu

Zvoni alarm: Hrvatsko gospodarstvo gubi dah u regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da hrvatsko gospodarstvo gubi dah u regiji, uskoro će se uvjeriti i novi ljudi u Vladi. Godinama smo se hvalili našim tvrtkama koje osvajaju srpsko, makedonsko, bosansko tržište, a sada nas sustižu Bugari i Rumunji. Hrvatskoj je preostalo još par tvrtki s kojima nešto značimo u regiji i to je to.

Vrijeme je za uzbunu. Zna to hrvatska premijerka iako oklijeva s postavljanjem novoga ministra. Tko god to postao, već sad mora znati odgovor kako podići posrnulo hrvatsko gospodarstvo. U protekloj se godini broj hrvatskih kompanija, među 100 najboljih u jugoistočnoj Europi, prepolovio. Umjesto da ojačamo svoje pozicije, na dno ljestvice spustili su nas Rumunji, Slovenci i Bugari. 'Domaće kompanije koje su imale objektivan potencijal rasta i razvoja nisu bile odgovarajući podržane, niti financijski niti okruženjem poslovnim da bi mogle izdržati', rekao je Goran Radman, poslovni savjetnik za jugoistočnu Europu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, i Mislav Bago Gost Dnevnika Nove TV Guverner Vujčić otkrio što će biti s kamatama na kredite sljedeće godine i poručio: "Morat ćemo uvoziti radnike"

'Na krizu odgovaramo investicijama'

Hrvatskim menadžerima, tvrde analitičari, nedostaje dalekovidnosti. S vidom, čini se, nemaju problema u Nexe grupi. Ta je hrvatska kompanija iz Našica davno prerasla lokalne okvire. Ona je među 100 uspješnih regionalnih igrača. 'Mi odgovaramo na krizu investicijama. Zato što bez ove nove tvornice ne bismo imali proizvod za EU. Ovo je proizvod za EU. Ja mislim da i ostali trebaju bez obzira na probleme s financijama gledati kako smanjiti troškove i kako ulagati u nove proizvodnje', rekao je Ivan Ergović, predsjednik Uprave.

Kriza još više razdvaja jake od slabih

Ekonomska će kriza još više odvojiti jače kompanije od slabijih, ili će se hrvatske tvrtke nametnuti kao lideri ili će ih pojesti konkurencija. Pomoć je obećala i država. 'Potpora Vlade, u svakom slučaju jačanje potpora gospodarstvenicima i malim i srednjim poduzetnicima, ali svakako izvoznicima mora jačati. To je ono za što smo se opredijelili i na čemu radimo kroz proračun i druge mjere za 2010.', rekla je premijerka Jadranka Kosor. Jugoistočna Europa ima preko 50 milijuna stanovnika. Veliko je to i sve važnije tržište. Prostora za hrvatske kompanije još uvijek ima. No, ne smijemo oklijevati, ako je potrebno, i menadžere i ministre što prije treba poslati okulistima.

Mislite li da Vlada daje dovoljno podrške poduzetnicima?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene