Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebačko Gradsko poglavarstvo na današnjoj je sjednici odlučilo u prigodi Uskrsa isplatiti 100 kuna umirovljenicima koji ostvaruju pravo na novčanu pomoć Grada, kojima su mirovina, odnosno ukupni prihod jednak ili manji od 1.500 kuna mjesečno.


Pravo na novčanu pomoć ostvaruje 27.443 umirovljenika, pa je tako za naknadu Grad osigurao 2.744.300,00 kuna, rekao je novinarima nakon sjednice pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar.

Vezani članci Bolnica, ilustracija U splitskoj bolnici približavaju se brojkama iz prosinca, sve je više mladih pacijenata: ''Moramo biti na prvoj crti i dati sve od sebe'' Uskršnja košara Vjernici slave najveći kršćanski blagdan: Znate li koji je smisao Uskrsa, nekad se obilježavao svake nedjelje

Poglavarstvo je prihvatilo i ovogodišnji program spomeničke rente te prijedlog Pravilnika o kriterijima i korištenju spomeničke rente. Upućen je poziv vlasnicima kulturnog dobra da se od sutra, 14. ožujka do 5. svibnja jave za korištenje sredstava spomeničke rente i sufinanciranje provođenja zaštitnih radova i mjera.

Pročelnica Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir rekla je da Grad svake godine iznova određuje zonu prioriteta i ostalo područje na koje će se rasporediti novac prema zahtjevima vlasnika, odnosno suvlasnika. Rekla je da se 100 posto financiraju restauratorski radovi, 80 posto obrtnički radovi, a preostali dio od 25 do 50 posto. Od 2006. do danas je obnovljeno ili je u postupku obnove 86 građevina, navela je Kažimir.

Poglavarstvo je prihvatilo i poziv za iskazivanje interesa za gradnju dječjeg vrtića i jaslica za 150 djece u Stenjevcu, stambenom naselju u izgradnji. Pročelnica Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu grada Ninoslava Zeković je rekla da je Poglavarstvo po prvi put donijelo odluku kojom Grad objavljuje poziv poduzetnicima koji su vlasnici neizgrađenog građevinskog zemljišta na kojem bi u vlastitom trošku izgradili dječji vrtić i jaslice. Gradu bi ga trebali predati najkasnije 30. studenoga 2008., prema uvjetima koji bi se uredili ugovorom o kupoprodaji, rekla je Zeković.

Poglavarstvo je donijelo program i prihvatilo pismo namjere za financiranje izrade Urbanističkog plana uređenja "Eko park Savica - Petruševac sjever". Pročelnik Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek rekao je da je obuhvat 82 hektara. Rekao je da pola mora biti neizgrađeno, a ostala polovica će biti rekreativni centar u funkciji afirmacije kulture i slobodnog vremena. Tamo će biti bazeni, etno park, zeleni labirint, hotel, polivalentna dvorana - nešto što još nismo imali u Hrvatskoj, nego smo za takvim zabavištima odlazili u druge zemlje, rekao je Fanjek. Dodao je da žele taj profil uz Radničku cestu za koju se mislilo da će biti građeni samo neboderi, promijeniti u najveći rekreacijski centar na istočnom dijelu Grada.

Poglavarstvo je prihvatilo i izmjene i dopune programa za urbanističko-arhitektonski natječaj rješenja dijela Mirogojske ceste, dijela Aleje Hermana Bolle-a, okoliša mrtvačnice i dijela okoliša kapele Krista Kralja na Mirogoju. Fanjek je rekao da se tu planira novo oblikovanje i dostojna prezentacija tog izuzetno vrijednog prostora.

Prihvaćena je i izmjena i dopuna Programa za provedbu arhitektonsko-urbanističkog natječaja za gradnju poslovnog kompleksa ADRIS grupe u Jagićevoj ulici. Fanjek je rekao da je taj prostor bio korišten kao industrijski dio grada, tu je bila Tvornica duhana, a sada će na tom prostoru biti povijesni muzej. Dio koji se nalazi uz Jagićevu biti će poslovna zgrada sa devet etaža, u kojoj će u prizemlju i prvom katu biti gradski sadržaji, a u dvije podzemne etaže oko 280 parkirališnih mjesta. Benzinska postaja će ostati.

Donijet je i program za urbanističko-arhitektonski natječaj za Urbanistički plan uređenja "Prečko-zapad", a pročelnik Fanjek je rekao da je to neuređeno površina na kojem će se proširiti naselje Prečko.