Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukupno je 44.271 hrvatski građanin iskoristio pravo na kupnju dionica Ine s pravom prvenstva i posebnim pogodnostima, a za dionice su ukupno uplatili 1,55 milijardi kuna, izvijestio je Vladin Ured za odnose s javnošću.


"Prema službenim podacima od ukupno 49.766 predanih povlaštenih ponuda, njih 90 posto ili 44.640 bilo je popraćeno pravilnim i pravodobnim uplatama te je ukupno 44.271 hrvatski građanin iskoristio pravo na kupnju dionica INA - Industrija nafte s pravom prvenstva i posebnih pogodnosti. Ukupna vrijednost uplaćenih sredstava po važećim povlaštenim ponudama iznosi 1,55 milijardi kuna", navodi se u kratkom priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Vezani članci Slika nije dostupna Reakcije kupaca i prodavača dionica Ine teško je predvidjeti Slika nije dostupna MOL: Otkup dionica Ine je neprijateljski i prikriven!

Razliku u broju pravilnih i pravodobnih uplata, te broju građana koji su iskoristili pravo na kupnju dionica Ine (razlika je 369), u Vladinu Uredu objašnjavaju činjenicom da su neki građani izvršili više od jedne uplate, odnosno da su, primjerice dva, ili tri puta uplatili iznose za dionice Ine, a ukupni je iznos u okviru maksimalnog iznosa za povlaštene ponude od 38.000 kuna.

Rok za zaprimanje povlaštenih ponuda hrvatskih građana za kupnju dionica Ine u sklopu drugog kruga privatizacije najveće hrvatske i regionalne naftne kompanije istekao je jučer u 20 sati.

Do 27. studenoga, do 15 sati traje rok u kojem ponude za kupnju dionica Ine mogu predati fizičke osobe bez prava prvenstva i bez posebne pogodnosti (iznad 38.000 kuna), a tzv. indikativne ponude mogu predati domaće i strane pravne osobe kao institucionalni investitori.

Nakon isteka toga roka, kako je još ranije najavljivano, 27.
studenoga poslije podne, Vlada će odrediti i konačnu prodajnu cijenu koja će se kretati u okviru utvrđenog raspona od 1.400 do 1.900 kuna za dionicu, te odlučiti o raspodjeli dionica, odnosno odrediti koliko će dionica i po kojoj cijeni kupiti domaći i strani institucionalni
investitori.