Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dionice na Wall Streetu u srijedu su zabilježile najveći dnevni pad od sredine prošle godine, nakon što je niz loših izvješća potaknuo strahove da je gospodarski oporavak splasnuo, izvijestio je online The Wall Street Journal.


Indeks Dow Jones pao je za 279.65 bodova ili za 2.2 posto, na 12290.14 bodova, što je njegov najveći bodovni pad od 4. lipnja 2010. Od 30 dionica koje ulaze u indeks, Caterpillar, Alcoa i Bank of America pali su za po 4.3 posto.

Svih 30 'blue-chip' dionica završilo je trgovanje u negativnom teritoriju. Dow Jones, iza kojeg su bila četiri dana rasta, pao je za više od dva posto tek drugi puta ove godine. Širi indeks Standard & Poor's 500 otklizao je za 30.65 bodova, ili za 2.3 posto, na 1314.55 bodova, što je njegov najveći pad od 11. kolovoza 2010.

Ulagači započeli lipanj u negativnom tonu

Ulagači su započeli lipanj u negativnom tonu nakon što je nekoliko gospodarskih pokazatelja opteretilo raspoloženje

Financijski, industrijski i sektor materijala pali su za više od tri posto. Samo je 10 dionica indeksa S&P 500 završilo u pozitivnom teritoriju. Indeks tehnoloških dionica Nasdaq pao je za 66.11 bodova, ili 2.3 posto, na 2769.19 bodova. 'Tu u startu nema puno povjerenja, tako da ne treba puno da ljude gurne dalje od stola', rekao je Ted Weisberg, trgovac u tvrtki Seaport Securities, za WSJ.

Ulagači su započeli lipanj u negativnom tonu nakon što je nekoliko gospodarskih pokazatelja opteretilo raspoloženje. Zabrinutost zbog nezaposlenosti narasla je nakon podataka o zapošljavanju u privatnom sektoru koji su bili dosta ispod očekivanja ekonomista, što potiče strah na Wall Streetu prema vladinom mjesečnom izvješću o nezaposlenosti u petak.

Pesimizam je nastavio rasti nakon što je Institut za upravljanje opskrbom objavio da je proizvodni sektor oštro usporio u svibnju. Američka prodaja automobila također je pala u svibnju prema prethodnom mjesecu, što je za auto-industriju prvi značajan korak unazad u više od 18 mjeseci.

Prodaja dionica ubrzana je u kasnim poslijepodnevnim satima, nakon što je bonitetska agencija Moody's Investors Service ponovno smanjila rejting grčkog državnog duga. Zadnji puta je indeks Dow Jones pao je više od 200 bodova 16. ožujka, na vrhuncu nuklearne krize u Japanu. Pad zabilježen u srijedu izbrisao je 1,7 posto rasta 'blue-chip' indeksa postignut tijekom prethodna četiri dana trgovanja, uključujući i rast za 128 bodova u utorak. (Hina)

Vezani članci Pad kabine žičare u Italiji Objavljena imena žrtava pada žičare, najmlađa ima dvije godine. Njegova teta: "Ljudi su mi pisali da im je žao. Nisam razumjela zašto to pišu" Vatrogasac na quadu Dramatično spašavanje u Zagrebu: Osoba pala s Mosta slobode, vatrogasac ju je izvukao na sigurno