Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je Vlada podržala Strategiju razvoja ženskog poduzetništva 2010.-2013. godine kojoj je cilj značajno povećanje broja žena koje pokreću poslovne pothvate i podizanje razine poduzetničke aktivnosti žena.


U Hrvatskoj trenutno na jedan poduzetnički pothvat žena dolaze dva do 2,5 pothvata koje pokreću muškarci, dok je u Americi taj odnos 1:1,5, kazao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač. I u Strategiji se stoga kao srednjoročni cilj do 2013. navodi značajno povećanje broja žena koje pokreću poslovni pothvat kako bi se ostvarila razina poduzetničke aktivnosti žena na razini SAD-a. Popijač je kao cilj istaknuo i podizanje razine sudjelovanja žena u potporama Vlade.

Vezani članci Snijeg u Alpama, ilustracija Tragedija u Alpama: Dvije žene se smrznule, muškarac prevezen u bolnicu Joe Biden i Vladimir Putin Putin objavio novu strategiju za zaštitu od utjecaja SAD-a: "Provodi se kult nasilja, konzumacije i zadovoljstva"

Žene sa 16 posto sudjeluju u potporama Vlade za poduzetnike, a cilj je taj udio povećati na 40 posto do 2013. godine, s oko 30 milijuna kuna na oko 80 milijuna kuna, kazao je Popijač. Ističe i kako mnogo više poduzetničkih aktivnosti koje pokreću žene posluje uspješnije i puno manje propadaju. Upornost, strpljivost, spremnost na česta odricanja, što se traži od poduzetnika, često odgovara karakteru žena, rekao je Popijač. Premijerka Jadranka Kosor ističe kako je nužno zadati si cilj da žene poduzetnice participiraju s najmanje 40 posto u programima poticanja poduzetništva, ali i da želja mora biti udio od 50 posto pa i više.

Naglasila je i kako su mjere iz strategije značajne u vrijeme krize s obzirom da žene u broju nezaposlenih imaju udio od 60 posto, a žene koje izgube posao, posebno one iznad 45 godina, izuzetno teško nalaze posao. Poslodavce je premijerka pozvala da ne diskriminiraju žene na tržištu rada, istaknula je kako treba obratiti pozornost i na programe samozapošljavanja samohranih majki i na žene žrtve nasilja. Vlada je danas dala suglasnost Lučkoj upravi Šibenik za sklapanje ugovora o zajmu s Europskom bankom za obnovu i razvoj za projekt modernizacije infrastrukture luke Šibenik, za koji bi država dala jamstvo.

EBRD je spremna sufinancirati troškove tog projekta kreditom od 12 milijuna eura, a rok otplate bio bi 15 godina, uz četiri godine počeka. U svrhu osnivanja poduzetničke zone 'Štrpe', Vlada je odlučila općini Brtonigla darovati nekretninu ukupne površine 44.760 četvornih metara, procijenjene vrijednosti 11,6 milijuna kuna. Vlada je s današnje sjednice predložila 'Danom sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata' proglasiti 14. kolovoza, u znak sjećanja na izlazak najvećeg broja hrvatskih branitelja i civila iz zatočeništva.

Dana 14. kolovoza 1992. godine, iz srpskih koncentracijskih logora izašla je najveća skupina zatočenika, njih 662, većinom hrvatskih branitelja, a temeljem razmjene 'svi za sve', a razmjena je obavljena u Nemetinu. Kroz 60 srpska koncentracijska logora, tijekom 1991. i 1992. godine prošlo je 7.666 hrvatskih branitelja i civila koji su u logorima bili u zatočeništvu duže vrijeme, bili razmijenjeni i imaju priznat status zatočenika, dok se ukupan broj osoba koje su bile u nekom od oblika neprijateljskog zatočeništva procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća, navodi se u obrazloženju odluke. (Hina)