Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ove godine u svijetu je prvi put zabilježeno kako je u pljačkama u internet bankarstvu pokradeno više novca nego u klasičnim fizičkim prepadima na bankovne službenike.


Hakeri su na svoje liste sada uvrstili i hrvatske banke, a kako imamo već pola milijuna korisnika internet bankarstva, samo se čeka prva žrtva. Dva trojanska konja namjerila su se i na domaće banke. 'Otkrili smo u jednoj proširenoj porodici trojanskih programa popis određenih hrvatskih banaka, drugim riječima ukoliko je korisnikovo računalo inficirano s ovim trojanskim programom i on posjeti svoju stranicu internet bankarstva trojanski program će probati krasti podatke', rekao je Bojan Ždrnja, savjetnik za financijsku sigurnost.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Devet mrtvih u požaru koji je izbio u bolnici na jugu Turske, svi su bili pozitivni na koronu Brojanje novca, ilustracija Banke počinju sa smanjivanjem minusa na tekućim računima građana: "One cijelo vrijeme vrte naš novac i bilo bi lijepo da izađu u susret"

Ali kako Hrvatska narodna banka zahtjeva od naših banaka da od svojih klijenata traže dvostruku identifikaciju, konji još nisu nikome upali. 'Obično je to korisničko ime i zaporka kao prvi nivo i onda token broj instant tablice, one time pasword i prema tome vrlo je teško probiti na taj način i doći do podataka', kaže Igor Strejček iz upravljanja internet bankarstvom Erste banke, te napominje da ništa nije moguće naročito stoga što virusi postaju sve neuhvatljiviji. 'Niti jedan antivirus ili firewal ne može vas zaštiti od napadača ako je on dovoljno iskusan i ako ima informaciju', kaže Leon Juranić, etički haker.

'Hakeri imaju beskonačno vremena, a vjerojatno i njih pogađa kriza i recesija, pa je samo pitanje dana kad će pasti prva hrvatska žrtva. Ali banke tješe, obeštetit će klijenta', rekao je Bojan Ždrnja, savjetnik za sigurnost. 'Novac, ta transakcija, ne može završiti u nečijem džepu i obliku kaša ili gotovine prema tome račun na koji poslan novac se može evidentirati gdje je i ko je vlasnik računa i kako doći do njega', kaže Strejček. Mali tečaj samoobrane, uvijek imati antivirusni program, u tuđa odnosno računala internet caffea ili aerodroma ne pisati svoje lozinke. I provjeriti je li stranica uistinu stranica banke ili nekog konja koji krade novac.