Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako podići kredit? Imam li dovoljno veliku plaću i hoće li me banka odbiti? Sigurno nećete doznati odgovore dok ne pokucate na vrata banke, a mi vam do tada, s nekoliko korisnih informacija, možemo pomoći da se lakše odlučite.


Kako do kredita? Nešto teže nego prošle godine, pogotovo za one sa prosječnim primanjima. Da bi kupili stan od 40 kvadrata, banka vam treba posuditi najmanje 80.000 eura. Glavni uvjet takvog zajma je plaća između 6 i 7 tisuća kuna koja već nije opterećena nekim drugim kreditom. Sljedećih 30 godina za rate ćete izdvajati pola tolike plaće. Kredit ćete dobiti samo ako imate stalan posao.

Vezani članci Slika nije dostupna Donosimo izračun: Evo kolika će vam biti rata kredita iza Nove godine Slika nije dostupna Udruga Franak upozorava građane: Provjerite svoje ugovore o kreditima

'Preporuka je banke da se nađe prvo nekretnina, pa da se onda obrati banci. Kada se dostavlja dokumentacija dostavljaju se tri zadnje platne liste, porezna kartica za tekuću i prošlu godinu', kaže Marija Šoban, financijska savjetnica Hypo banke. Morate priložiti i dokument koji dokazuje uspješnost poslovanja vašeg poslodavca, njega dobivate u Fini. Ako vam je poslodavac obrtnik treba vam i jedinstvena potvrda o njegovom plaćanju poreza, prireza i doprinosa, pa onda kopije putovnice, osobne, kupoprodajni ugovori, sve naravno ovjereno itd. I sad ste pred ciljem.

Kada predate svu potrebnu dokumentaciju trebate pričekati barem mjesec i pol dana do isplate. Stručnjaci objašnjavaju kako sve banke imaju istu proceduru koja je u uvjetima krize na tržištu novca malo stroža. Banke se od rizika štite provjerom boniteta, ali glavni sigurnosni element je valutna klauzula.

'To je tzv. eurizacija koja je kod nas izuzetno visoka i ono što bi u zemljama koje nemaju valutnu klauzulu bio rizik koji poslovne banke moraju preuzeti na sebe ovdje to one ne čine i preko valutne klauzule taj rizik prevaljuju na dužnika', kaže dr. Luka Brkić, ekonomski analitičar. Što je normalna poslovna logika, dodaje, banke se tako štite od promjene tečaja kune. No kada Hrvatska uskoro postane zvjezdica ne plavoj euro zastavi i odbaci kunu, rizičnost kreditiranja trebala bi donekle splasnuti. Zajedno sa kamatama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju