Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veliki hrvatski institucionalni investitori, dioničari Ine, javnu ponudu MOL-a za preuzimanje Ine ocijenili su neprimjerenom, jer po njihovom mišljenju ne sadržava stvarnu vrijednost dionica Ine, navodi se u zajedničkom priopćenju s današnjeg sastanka nekoliko institucionalnih investitora koji drže značajan udio u dioničkom kapitalu Ine.


Povodom javne ponude MOL-a, danas su se, kako se navodi, sastali predstavnici nekoliko najvećih hrvatskih institucionalnih investitora: AZ mirovinskih fondova, PBZ-CO mirovinskog fonda, Erste Investa, PBZ Investa te brokerske kuće Auctor, a koji drže značajan udio u vlasništvu dionica Ine. 

Vezani članci PR Virgin Galactic: dionice snažno rastu dok tvrtka vodi čovječanstvo tamo gdje još gotovo nitko nije otišao Slika nije dostupna 'Ina je naš nacionalni brend, bez obzira na udio u vlasništvu'

>> Hanfa: MOL za dionicu INA-e nudi 2800 kuna

"Na sastanku je zaključeno da ponuda MOL-a ne odražava fer vrijednost Ine te je stoga ocjenjuju neprimjerenom.

Ponuđenih 2.800 kuna po dionici Ine ispod je tržišne cijene po kojoj se trgovalo dionicama Ine u posljednjih mjesec dana i tek je nešto iznad zakonski propisane minimalne cijene te ne uključuje nikakvu preuzimačku premiju", navodi se u priopćenju.

Ističe se i da ponuđena cijena na odražava niti očekivane efekte daljnje liberalizacije plinskog tržišta u Hrvatskoj te modernizacije rafinerija.

Također, kako se naglašava, ponuđena cijena ne odražava potencijalne sinergije između dvije kompanije koje analitičari procjenjuju na 100-200 milijuna eura godišnje.

Grupa hrvatskih institucionalnih investitora očekuje da će buduće ponude za preuzimanje Ine reflektirati gore navedene činjenica, zaključuje se u priopćenju nakon sastanka nekoliko velikih institucionalnih investitora, dioničara Ine.

Sindikati nezadovoljni MOL-ovom ponudom od 2800 kuna po dionici

Sindikati koji djeluju u Ini ocijenili su danas javnu ponudu MOL-a za cijenu dionica Ine nezadovoljavajućom i neprihvatljivom.

Predsjednica Sindikata radnika Ine i društava Ine - INAŠ Maja Rilović izjavila je da je MOL-ova ponuda od 2.800 kuna po dionici ispod realne cijene i ispod svih očekivanja. Sindikat će svoje mišljenje o tome iznijeti putem Radničkog vijeća.

Predsjednik Sindikata Ine i naftnog gospodarstva Božo Mikuš rekao je kako mu je i kao malom dioničaru MOL-ova ponuda neprihvatljiva, te je jako razočaran. Njegov sindikat će na sutrašnjoj izvanrednoj sjednici zauzeti i službeno stajalište o tome.

Čelnik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Ivan Tomac podsjetio je kako je premijer Ivo Sanader ljetos uputio poruku o Vladinoj spremnosti na zamjenu dionica Ine za dionice MOL-a, čime je MOL-u jasno poručio da svoju ponudu u fazi preuzimanja ne prenapuše.

Vjerujem da su se MOL i OMV nagodili da ne konkuriraju jedan drugom, rekao je Tomac koji misli da je MOL-ova ponuda konačna pa više neće biti drugih ponuda.