Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer u odlasku Janez Janša pozvao je novi parlament da hitno prihvati zakone koje predlaže njegova Vlada kako bi se 'udahnulo kisika' domaćem gospodarstvu i izbjegla moguće produbljivanje gospodarske krize.


'Ako nova većina u kratku roku podupre mjere koje predlažemo, gospodarstvo će pomoć dobiti odmah i Slovenija bi tako mogla izbjeći recesiju i veći rast nezaposlenosti', rekao je Janša nakon sjednice Vlade na kojoj su predložene zakonske mjere kojima bi trebalo pomoći domaćem gospodarstvu.

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija mijenja mjere na granici, doznajte što će po novome trebati ispunjavati za ulazak u zemlju čak i ako ste samo u tranzitu Policajka na Bregani Susjedi bilježe rekordan broj zaraženih ovog ljeta: Ako se trend nastavi, iz zelene ulaze u narančastu zonu

Riječ je o paketu mjera kao što je izmjena Zakona o porezu pravnih osoba kojom se poduzećima smanjuju porezne stope te povećavaju porezne olakšice za ulaganje u razvoj i inovativne proizvode, a ponovno bi se uvela i opća porezna olakšica za ulaganja. 

Janša je rekao da bi se time dao potreban kisik gospodarstvu u vrijeme dolazeće krize i Slovenija bi već za dvije godine mogla izići iz recesijskih tendencija koje zahvaćaju Europu.

Komentirajući zahtjeve uprave i sindikata da država 'ponovno otkupi' dionice 'Mercatora', najveće slovenske tvrtke i nacionalnog trgovačkog lanca, Janša je rekao da za to ne vidi potrebe. Riječ je o 'političkom pritisku' direktora Pivovarne Laško Boška Šrota na buduću Vladu koja bi mogla popustiti zbog toga pritiska, ocijenio je Janša.