Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ublaženi strah ulagača od recesije u američkom gospodarstvu na najvažnijim svjetskim tržištima dionica protekloga tjedna potaknuo je nastavak rasta vrijednosti burzovnih indeksa.


Tako je njujorški Dow Jones indeks porastao oko 1,9 posto na tjednoj razini, na 13.626 bodova. S&P indeks ojačao je 1,6 posto, na 1.505 bodova, a Nasdaq indeks za 1,7 posto, dosegnuvši 2.706 bodova.

Vezani članci Novac, ilustracija Banke donijele mjere za građane pogođene krizom, oporba nezadovoljna, ministar poručuje: ''Očekujemo više“ Novac u vrijeme krize zbog koronavirusa Nove projekcije Svjetske banke: "Hrvatska je na putu duboke recesije"

Nekoliko statističkih izvješća, među ostalim i ono o neočekivano dobroj situaciji na tržištu rada, otklonili su svaki strah od recesije u američkom gospodarstvu, kažu analitičari. To je izazvalo snažan oporavak cijena dionica od sredine tjedna, ponajviše tehnoloških kompanija koje su uglavnom sastavnice Nasdaq indeksa. Tako je u srijedu cijena dionica Microsofta porasla čak 4,2, a Applea 3,2 posto.

Oporavile su se i dionice građevinskih kompanija, jer je u četvrtak predsjednik SAD-a George W. Bush konačno predstavio plan zamrzavanja kamata na hipotekarne kredite na pet godina, što će mnoge građane spasiti od osjetnog povećanja mjesečnih kreditnih rata. Analitičari ocjenjuju da će taj plan stabilizirati financijsko tržište i spriječiti pad američkog gospodarstva u recesiju. "Plan vlade neutralizirao je paniku. Sada se puno bližim čini scenarij blagog usporavanja rasta BDP-a, nego pad gospodarstva u recesiju, što je pozitivno djelovalo na burze", kaže Doug Roberts, analitičar tvrtke Channel Capital Research.

Zahvaljujući tome, u četvrtak je Dow Jones indeks građevinskih kompanija porastao čak 13 posto, što je njegov najveći dnevni rast u protekle dvije godine. No, time je povratio samo dio gubitka, s obzirom da je od početka godine potonuo više od 52 posto.

Ipak, na tržištu i nadalje prevladava oprez u pogledu kreditne krize. 

"Da nema ove kreditne krize, vjerojatno uopće ne bismo govorili o recesiji i bili toliko zabrinuti za poslovne rezultate financijskih institucija i građevinskih kompanija", kaže Gail Dudack, glavna analitičarka tvrtke Dudack Research Group. Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i potez jedne od vodećih američkih kompanija za financiranje stanogradnje Fannie Mae, koja je objavila kako će smanjiti dividendu za 30 posto i iduće godine prodati povlaštene dionice vrijedne sedam milijardi dolara kako bi zadržala postojeću razinu kapitala. 

"Uvjeti na građevinskom i financijskom tržištu, kao i vjerojatni daljnji pad cijena nekretnina, naštetit će poslovnim rezultatima u tekućem tromjesečju, kao i u 2008. godini", upozorava tvrtka Fannie Mae.

I na europskim su burzama cijene dionica osjetno porasle protekloga tjedna. U Londonu je FTSE 100 indeks skočio 1,9 posto, na 6.555 bodova. DAX indeks Frankfurtske burze porastao je 1,6 posto, na 7.994 boda.

Među najvećim dobitnicima posebno su se izdvajale bankarske dionice, iako još na gubitku od nekih 12 posto od početka godine. "Aktualni uzlazni trend samo je dokaz optimizma ulagača zbog izgleda za smanjenjem kamatnih stopa u Britaniji", kazao je Angus Campbell, čelnik trgovine u Capital Spreadsu u Londonu.

Od pojedinačnih dobitnika isticala se britanska banka RBS, čije su dionice poskočile 10 posto nakon objave da će otpisati imovinu u vrijednosti 1,25 milijardi funti (2,55 mlrd dolara) a i da će joj dobit u ovoj godini nadmašiti očekivanja. Ulagači, inače pojačano uznemireni zbog nedovoljne transparentnosti izloženosti banaka na krizom pogođenom tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova, strahovali su da će RBS najaviti daleko veći otpis imovine. 

U sektoru banaka na dobitku su još bile dionice HSBC-a, za tri posto. Slijede one Barclaysa, s rastom cijene dionica od četiri posto, te UBS-ove, na dobitku od 2,6 posto.

Analitičari smatraju da će dionice vjerojatno nastaviti jačati.
"Nismo svjedočili kapitulaciji tako da nije jasno jesmo li došli do dna", tumači analitičar Fortis banke Philippe Gijsels. "No, trebali bi ostvariti dobitak od 6 do 8 posto na dionicama, koliko smo očekivali ranije ove godine. Ostanu li cijene dionica stabilne ili pak ojačaju tijekom idućih nekoliko tjedana, doći ćemo do točke kada ulagači odlaze na praznike a to obično nije trenutak za nagli pad cijena", ocijenio je, dodajući kako će to ostaviti više vremena za domaću zadaću te pomniji pogled na stanje u gospodarstvu.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 1,8 posto, dosegnuvši 15.956 bodova.