Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici Sindikata, Radničkog vijeća KIM-a i Udruge proizvođača mlijeka KIM ustvrdili da ni nakon četiri mjeseca poslije neuspjele privatizacije KIM Mljekare, Hrvatski fond za privatizaciju nije postupio po svojoj odluci od rujna prošle godine o raspisivanju novog natječaja za privatizaciju, te su zatražili da HFP odgovori javnosti u čijem se interesu tako postupa.


Županijski povjerenik SSSH Nikola Badovinac rekao je da Fond ima rok do 20. veljače, nakon čega će uslijediti "sindikalne akcije na svim razinama, a nije isključena ni mogućnost blokade prometnica".

Vezani članci Policajci, ilustracija Ministarstvo raspisalo natječaj na koji se članovi stranaka ne mogu javiti, posao osiguran samo za dostojne obavljanja službe Rječnik, ilustracija (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Znate li što su kihobran i novosnik? Traži se najbolja nova hrvatska riječ

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević rekao je kako "ne želi špekulirati komu je u interesu da se KIM ne proda", ali je prozvao predsjednika HFP-a Grgu Ivezića da "javnosti objasni zašto natječaj koji je dogovoren u svim detaljima ni nakon četiri mjeseca nije objavljen".

Ustvrdivši da mu je Ivezić u tom razdoblju "desetak puta" kazao da će natječaj biti objavljen "za desetak dana i slično", Matijašević je izrazio sumnju da se u nečijem interesu "KIM ne želi privatizirati".

"Možda se čeka da KIM ode u stečaj, da se obezvrijedi, da bi se vrijedna imovina nekomu jeftino rasprodala", naveo je Matijašević.

Direktor KIM-a Željko Mrljak odgovorio je da KIM-u ne prijeti stečaj, jer mu račun nije blokiran, niti je KIM prezadužen, ali da bi se to moglo dogoditi ako se žurno ne privatizira.

Podsjetio je da je Uprava karlovačke mljekare uputila 14. siječnja pismo potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva Damiru Polančecu za što hitnije pokretanje postupka privatizacije KIM-a jer je za kupnju KIM-a zainteresirano nekoliko ozbiljnih tvrtaka.

Po njegovim riječima interes za kupnju i ulaganje u KIM pokazali su Žito Osijek, Dukat, Mljekara Bohnec (Ludbreg), pa i karlovački HS produkt, koji nije u mljekarskoj branši, ali bi mogao biti dobar
ulagač.

Zamolio je javno u ime Uprave KIM-a da ministar Polančec pokrene proces privatizacije, jer postoje svi preduvjeti, i "sve je spremno ovoga trenutka, ako postoji dobra volja da se to učini".