Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što bi nam značilo uvođenje eura

Tko ima koristi, a tko štete od precijenjene kune?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Valuta je jedno od osnovnih obilježja suverenosti no kad je u pitanju Hrvatska ujedno i razlog velikih polemika. Kome politika precijenjene kune šteti, a kome koristi, te što gospodarstvenici misle o uvođenju eura kao valute plaćanja?

Kriza istočnoeuropskih država ozbiljno je zabrinula Europu jer zbog povezanosti bankarskih sustava prijeti stabilnosti eurozone. Uvodnik Financial Timesa predlaže kao spasonosno rješenje ulazak svih istočnih članica EU u monetarnu uniju po hitnom postupku i bez obzira na kriterije.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

No, tečaj i tečajna politika teme su o kojima se u Hrvatskoj nerado raspravlja. U pozadini cijele priče leži pitanje 'tko u Hrvatskoj ima koristi, a tko štete od precijenjene kune?'
Ratko Bošković iz business-hr-a tvrdi da nam euro može donijeti sigurnost, ali tek nakon eurointegracije.

'To bi privrednicima i poduzećima bilo jako korisno, građani ne bi morali strahovati od eventualnog sloma tečaja, devalvacija i slično, ali onda je to jedna sasvim druga makroekonomska situacija jer gubimo vlastitu fiskalnu politiku', objašnjava Ratko Bošković.

Kunski tečaj koristi državi

Kunski tečaj šteti proizvođačima i izvoznicima, a koristi uvoznicima, državi, koja se zadužuje u inozemstvu, te financijskom sektoru koji uvozi kapital. Uvođenje eura prvenstveno bi riješilo problema izvoznike. Vladimir Ferdelji, vlasnik Elektrokontakta tvrdi da su politiku precijenjene kune do sada koristile sve vlade i to kako bi zadržale prividnu stabilnost zemlje.

Što o monetarnoj politici i uvođenju eura misle uvoznici nismo uspjeli doznati. Kontaktirali smo Magmu, Agrokor i HEP i jedino uspjeli doći do informacije kako se radi o vrlo delikatnom pitanju. A delikatan problem zahtjeva kompleksno rješenje. Jedno od njih neki su pokušali naći u primjeru Kosova i Crne Gore koje su euro uvele kao drugu valutu plaćanja. Bošković kaže kako im to nije donijelo baš ništa. 

Izvoznici su Vladi i predsjedniku nekoliko puta iznijeli svoje rješenje koje garantira dugoročnu reindustrijalizaciju - utvrđivanje monetarne štete, odnosno koristi, na razlici između tečaja i inflacije za svakog izvoznika i uvoznika. Ili pojednostavljeno - veći porez na dobit za uvoznike, a manji za izvoznike.

Europa komplicira s uvođenjem eura

'Prvo rješenje uopće nije inflatorno, drugo nema veze sa stanovništvom, treće izuzetno važno je da je uvoz 2,5 puta veći od izvoza pa bi država skupila nekih novih 2 milijarde dolara poreza čime bi se mogla prestati zaduživati. Svi ulagači koje danas takva monetarna politika sprječava da grade prije svega proizvodne kapacitete bili bi trajno osigurani od utjecaja takve monetarne politike', kaže Vladimir Ferdelji.

Bošković smatra da jednako tako Europa previše komplicira s uvođenjem eura. To zemlje poput Hrvatske , koje zapravo niti imaju niti nemaju vlastitu valutu, jer se i tako sve plaća u eurima, dovodi u vrlo nezgodnu situaciju. Amerika, tvrdi, s druge strane potiče druge zemlje da postanu dio dolarske zone.

Ministarstvo turizma poslalo priopćenje

Mišljenje o ovoj problematici zatražili smo i u Ministarstvu turizma koje bi, prema najavama pojedinim medija, imalo koristi od uvođenja eura. 'Prije svega treba napomenuti kako uvođenjem eura on postaje sredstvo plaćanja i tada prestaje postajati vanjski dug u eurima i pretvara se u unutarnji dug u zemlji koja ga uvodi. Nekih posebnih utjecaja na sektor turizma ne bi bilo osim smanjenja problema oko pozitivnih i negativnih tečajnih razlika koji bi onemogućili kumuliranje eventualnih gubitaka zbog prejake kune tijekom turističke sezone što je posljedica odnosa ponude i potražnje', piše u njihovom priopćenju koje je potpisao Želimir Kramarić, ravnatelj Uprave za turističku politiku.

O tečaju se raspravlja danas kada je monetarna politika već napravila golemu štetu. Istina, pitanje eura još je daleko ispred nas. No, njegovo rješenje u rukama je kreatora politike, koji su do sada vodili više računa o onima koji troše devize, a ne o onima koji ih zarađuju. Dok je za izvoznike uvođenje eura legitimno pitanje, za uvoznike je što je vrlo indikativno - tek delikatno. Iz toga nije teško zaključiti tko bi od uvođenja eura imao štete, a tko koristi!

Emisiju Novac možete pratiti nedjeljom u jutarnjem terminu na Novoj TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene