Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Teška vremena za nigerijski grad nafte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obzirom na vrtoglavi rast cijena nafte sada bi u Port Harcourtu, nigerijskom gradu nafte, trebao biti pravi boom - ali nije.

Umjesto procvata poslovanja u tom gradu neprestano se bori s napadima militanata na naftne bušotine, otmicama i sve većim porastom bezakonja. Sve je to smanjilo proizvodnju nafte, te potjeralo strane ulagače iz grada i okolice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pala proizvodnja Oni su krivi za krizu s naftom?! Slika nije dostupna Nafta ih uništava DIVOVI NA KOLJENIMA Prošla godina je ništa u usporedbi s onim što im 'sprema' 2016.

U poslovnom dijelu grada sve je naizgled normalno. Trgovci otvaraju trgovine i prodaju hranu i odjeću. Ipak, vremena postala jako teška, kaže Mohammed, krojač iz centra.

"Loše ide posao, nije kao nekada" I on smatra kako su tome pridonijela ubojstva i napadi.  

No nije teško samo onima s tržnice i iz trgovina. U pokrajini Delta postalo je toliko loše da je nemoguće privući strane ulagače i tvrtke da rade na tom području. 

James Ibori, tamošnji guverner, kaže kako neprestana prijetnja nasiljem sprečava napredak ekonomije. 

''Sada imam veliki izazov. Trebam napraviti most. Prva će faza njegove izrade koštati oko 123 milijuna dolara. No zbog događaja na naftnim bušotinama nijedna ozbiljna građevinska tvrtka ne želi doći ovdje raditi. Treba mi netko tko ima i znanje i dovoljan broj radnika jer je teren veoma zahtjevan'', kaže Ibori.

No napadi militanata nisu samo problem ''velike'' ekonomije. Port Harcourt je nekada bio centar industrije proizvodnje plastike i tekstila. U posljednjih 20 godina mnogi su takvi zanati jednostavno nestali.

Mnogi ljudi za to krive naftnu industriju i njezin utjecaj na lokalnu ekonomiju. 

Jedan od njih je i Chief Agu, predsjednik udruženja radnika u manufakturi. ''Postojanje naftne industrije zatvorilo je neke druge privredne grane u Port Harcourtu. Jednostavno je konkurencija prevelika. Grad je postao preskup. Renta za iznajmljivanje prostora za rad postala je tolika da je zaista samo velike tvrtke mogu platiti'', kaže Agu.

Osim toga i mali poduzetnici trpe velike gubitke zbog napada militanata. Zatvorene ceste, nestanci struje i slično onemogućavaju im da rade svoj posao. 

Ipak čini se kako barem jedan sektor u Port Harcourtu cvijeta. Uzduž jedne velike ulice nalazi se barem 34 protestantske crkve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene