Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne poznaju naše zakone

'Stranci se uzimaju kad treba radikalno rezati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možete li zamisliti Austrijanca kako vodi HŽ ili Talijana HEP. Zoran Milanović možda bi i to učinio u slučaju pobjede. Bi li dolazak stranaca neopterećenih kumskim i političkim vezama pomogao da državne tvrtke stanu na noge i očiste se od nepotizma te sumnjivih poslova?

Poduzetnici i stručnjaci skeptičini su oko toga da bi stranci bili dobro rješenje. 'Doveli bi kompetentne ako treba i međunarodne stručnjake koje bismo platili i koji bi odgovarali, postavljaju se jasna pravila igre', rekao je Zoran Milanović. No hrvatski menadžeri upozoravaju kako stranci ne poznaju naše zakone, a još manje mentalitet. 'Dovesti strane menadžere u tvrtke nije isto kao dovesti strane trenere ili strane igrače u naš nogomet', kaže Ivan Miloloža, iz Hrvatske udruge poslodavaca. Idu i korak dalje, ali s optužbama. 'Milanovićev prijedlog još je jedan od politikantskih neodgovornih istupa naših političara kad daju takve prijedloge', kaže Miloloža. I Miodrag Šajatović podupire poslodavce, a važnijim smatra promjenu pravila igre. Rođake trebaju zamijeniti sposobni poduzetnici. Nije apsolutno protiv stranaca. 'Ako se već želi dovesti neka kvaliteta onda bi možda bilo dobro da u nadzornim odborima bude koji stranac. Ali neki iz branše koji se već dokazao koji može biti savjetnik', rekao je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera.

Pročitajte i ovo Strani radnik - 2 Ljudska prava Iskorištavanju stranih radnika treba stati na kraj: Novi zakon donijet će visoke kazne i crne liste Nekretnine Nijemci nisu na vrhu Ova zemlja na prvom je mjestu po kupnji nekretnina u Hrvatskoj. Iznenadit će vas i gdje se najviše kupuju

>> 'Međunarodne stručnjake na čelo javnih tvrtki'

I europska je praksa zvati strance

Tvrtke gubitaši kojima iz sjene upravljaju političari preko svojih rođaka pod hitno trebaju temeljito čišćenje. Pitanje je, tvrdi Damir Novotny, ima li u Hrvatskoj netko tko će se usuditi preuzeti mjesto čistača. U takvim situacijama i europska je praksa zvati strance. 'Međunarodni menadžeri mogu biti angažirani kada je potrebno napraviti radikalne rezove u kompanijama kada je potrebno restrukturirati kompanije za kojem možda domaći menadžeri nemaju dovoljno snage ili su u konfliktu različitih interesa', kaže Novotny. A kako bi se izbjegli razni konflikti, nesposobni rođaci, zazivanje barba Luka i barba Ive te razne financijske malverzacije nije bitno je li menadžer stranac ili Hrvat. Bitno je da je sposoban, a ne podoban.

Što mislite o prijedlogu da se dovedu stranci na čelo javnih tvrtki?

  • Podržavam ga
  • Oduševljen sam
  • Ne sviđa mi se
  • Totalno sam protiv
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene