Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gospodarsko-socijalno vijeće Sisačko-moslavačke županije sazvalo je za 13. travnja sjednicu o tijeku privatizacije sisačke Valjaonice cijevi, o modernizaciji Inine Rafinerije nafte i zaštiti okoliša u Sisku, rečeno je na konferenciji za novinare.


Kako je rekao predsjednik Županijskog GSV-a i zamjenik županice Rajko Mladenović, na tu sjednicu pozvali su potpredsjednika Vlade za gospodarstvo Damira Polančeca, ministra gospodarstva Branka Vukelića, dužnosnike Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP-a) te predstavnika Uprave sisačke Valjaonice cijevi.

Vezani članci Slika nije dostupna Radnici sisačke Valjaonice cijevi obustavili rad Slika nije dostupna Ponovno prodana Valjaonica cijevi Sisak

Od predstavnika vlasnika Valjaonice GSV traži odgovore na pitanje "zašto do sada, u tri javna natječaja, nije izabran novi vlasnik Valjaonice te zašto je poništen prošli, treći, javni natječaj za kupnju Valjaonice, na koji su se javili mogući strateški kandidati s prihvatljivom ponudom".

"Nemamo namjeru, a ni pravo sudjelovati u odlučivanju komu će Valjaonica biti prodana, ali imamo moralno pravo i obvezu zatražiti odgovore na upit zašto to do sada nije učinjeno, zašto je poništen treći i raspisan četvrti natječaj za kupnju Valjaonice, jer još nije počela nužna modernizacija proizvodnje čelika i čeličnih cijevi, koje su sve traženiji i skuplji proizvodi na svjetskim tržištima", rekao je Mladenović.

Istaknuo je da županijski GSV traži odgovor od Uprave i NO INA-e d.d. te od Vlade na upit zašto kasni modernizacija sisačke Rafinerije, hoće li pogon Claus, koji će smanjiti onečišćenje sumporovodikom, biti završen u kolovozu, kao što je obećano.Traže i odgovore na to kako teku pripreme za modernizaciju ostalih Rafinerijinih pogona, o kojima ovisi sudbina Rafinerije.

Članovi Županijskog GSV-a Darko Idžaković i Andrija Prelošćan napomenuli su da "bez Željezare i Rafinerije nema ni Siska" te da "GSV ima pravo tražiti konkretne informacije o tome što će biti s tim dvjema tvornicama u kojima radi više od 2000 Siščana, o kojima ovisi još najmanje 10.000 ljudi".