Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Gospodarstvenici predložili Vladi

'Sadašnji ekonomski model je potrošen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Panel diskusija o privatnim ulaganjima i gospodarskom rastu zaključila je Poslovni forum Novi model hrvatskoga gospodarstva.

U raspravi su sudjelovali Ivan Šuker, ministar financija, Damir Popijač, potpredsjednik Vlade, Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije i mnogi drugi.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Opći i zajednički zaključak svih sudionika rasprave je kako je potencijal razvoja hrvatskog gospodarstva iznimno velik. Sudionici su se složili da je bitno strateški odrediti smjernice razvoja i pripremiti nužno funkcionalniju državnu birokraciju kako bi se znatnije popravila investicijska klima u državi.

>> 'Vlada je zapalila svijeću gospodarstvu'

Ivica Mudrinić zaključio je Hrvatskoj nedostaje razvojna vizija, posebice u periodu od, po prilici 15 godina i kako je sadašnji ekonomski model koji vlada u državi potrošen, što je zaključila i većina sudionika konferencije. Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora,  izrazila je potrebu pokretanja novog investicijskog ciklusa. Raspravljajući o državnim i privatnim investicijama prednost je dala privatnom kapitalu.

Darinko Bago, predsjednik Udruge hrvatski izvoznici, naglasio je važnost tehnologije za kvalitetan razvoj gospodarstva. Tehnologiju je opisao kao sredstvo kojim se znanje pretvara u bogatstvo. Smatra da hrvatsko gospodarstvo treba proizvoditi unikatne proizvode, a ne pokušavati parirati puno većim sustavima u proizvodnji velikih serija.  Damir Kuštrak istaknuo je kvalitetan razvoj mikroekonomije i kvalitetniji društveni dijalog kao ključne stvari za rast gospodarstva.

Damir Popijač rekao je kako hrvatska Vlada radi na tome da oslobodi razvojne neiskorištene potencijale, ali da pri tome nema potrebnu potporu. Mogućnost brzog oporavka, prema potpredsjedniku Vlade, leži u razvoju poljoprivrede i proizvodne djelatnosti. Istaknuo je kako Hrvatska ima ogroman potencijal u vodnom gospodarstvu, a i vrlo velik interes ulagača za izgradnju zračne infrastrukture.

Ivan Šuker zaključio je kako će prihvatiti savjete sudionika konferencije i ulagati u grane koje su oni ocijenili kao vitalne za razvoj države. Istaknuo je kako se često smeću s uma neka povijesna naslijeđa koja koče kvalitetniji razvoj, kao što je problem s umirovljenicima, kojima se izdvaja velik novac iz proračuna, za što je ključna promjena funkcioniranja mirovinskog sustava nakon Jugoslavije i velik broj umirovljenika.

Skup je ocijenjen kao vrlo uspješan uvod u veliku društvenu debatu o novom modelu rasta hrvatskoga gospodarstva, na čemu će organizatori ove konferencije i ustrajati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene