Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rekordni tečaj eura prema dolaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ohrabrujući gospodarski pokazatelji iz eurozone poduprli su protekli tjedan jačanje jedinstvene europske valute na svjetskim deviznim tržištima na rekordnu razinu u odnosu na američku, koju je pak pritisnuo podatak o najslabijoj stopi gospodarskog rata u zadnje četiri godine.

Tečaj eura na tjednoj razini u odnosu na dolar poskočio je 0,5 posto, na 1,365 dolara. 

Pročitajte i ovo Tržnica - 1 istječe zakonska obveza Zanimljiv eksperiment na tržnici: Dnevnik Nove TV provjerio je kako se snalazimo bez kuna Slika nije dostupna Dramatične posljedice Putin pod golemim pritiskom: Može li išta zaustaviti strmoglavi pad ruske valute?!

Tijekom trgovanja u petak dosegnuo je i najvišu ikad
zabilježenu razinu od njegova lansiranja u siječnju 19999., u visini od 1,3680 dolara, zahvaljujući podršci koju je crpio iz brojnih gospodarskih pokazatelja iz eurozone.

Među njima se izdvajaju povoljni podaci o povjerenju potrošača i o poslovnoj klimi u Europi, što je učvrstilo očekivanja o opetovanom podizanju ključnih kamatnih stopa u eurozoni. Indeks povjerenja potrošača u Njemačkoj neočekivano je u svibnju porastao na 5,5 boda u odnosu na očekivanih 4,8 bodova dok je poslovno povjerenje u Francuskoj prošlog mjeseca dosegnulo najvišu razinu u razdoblju od 2001.

Nadalje, euro je crpio snažnu potporu iz njemačkog indeksa poslovne klime Ifo koji je u travnju porastao na 108,6 bodova, nakon ožujskih 107,7 bodova. 

"Očekuje se da će njemačko gospodarstvo i dalje bilježiti prilično snažan rast u prvom tromjesečju. U Ifo-u su kazali
da ključne kamatne stope u eurozoni ne bi trebale značajnije
prekoračiti 4,0 posto, što je u skladu s osnovnim raspoloženjem u eurozoni", kazao je Tom Vosa iz nabCapital-a.

U odnosu na jen, euro je dosegnuo rekordnih 163,25 jena, kako solidna očekivanja o gospodarskom rastu u eurozoni ističu kontrast u odnosu na osrednji rast u SAD-u i Japanu.

Nasuprot tome, dolar se našao pod pritiskom nepovoljnih gospodarskih pokazatelja među kojima se izdvajaju podatak o broju prodanih postojećih kuća, koji je pokazao najveći pad u proteklih 18 godina te o padu povjerenja potrošača na najnižu razinu u proteklih osam mjeseci. 

Ta su očitovanja potpirila očekivanja da bi središnja
američka banka Fed mogla sniziti ključne kamatne stope s važeće razine od 5,25 posto.

"Strahuje se od nepovoljnih trendova u američkom gospodarstvu te od smanjivanja razlike u ključnim kamatnim stopama između SAD-a i eurozone zbog snažnih pokazatelja iz Europe", objasnio je Michael Klawitter iz frankfurtskog Dresdner Kleinwort-a.

U petak objavljeni podatak o rastu američkog BDP-a u prva tri
ovogodišnja mjeseca od svega 1,3 posto, najsporije u zadnje četiri godine, potpirio je strahove ulagača od zaostajanja tog najvećeg svjetskog gospodarstva za ostatkom svijeta. U posljednjem tromjesečju prošle godine godišnja stopa rasta iznosila je 2,5 posto.

Ulagače zabrinjava i da američka financijska tržišta svakoga radnog dana moraju privući tri milijarde dolara ulaganja kako bi se financirao golemi manjak u američkoj bilanci plaćanja, čemu stopa gospodarskog rasta ispod dva posto svakako neće pripomoći.

"SAD i nadalje pokušava financirati 200 milijardi dolara velik
deficit u bilanci plaćanja ali novi zaokret je u tome što je stopa
rasta znatno ispod dva posto. To bi mogao biti signal upozorenja stranim investitorima koji su donedavno pokazivali snažan interes za američkim dionicama i korporativnim obveznicama", rekao je Brian Garvey, valutni strateg pri bostonskom State Street Global Marketsu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene