Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekonomski stručnjaci upozoravaju

'Rat valutama podsjeća na 20-e prošlog stoljeća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intervju koji je za slovenski list Bančni vestnik dao guverner HNB-a Željko Rohatinski izazvao je veliku pažnju među ekonomskim stručnjacima.

Izjava kako samo jaka kuna može spasiti hrvatsko gospodarstvo uglavnom je dobila podršku među uglednim ekonomistima.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Boris Vujčić, guverner HNB-a Demografski problemi Guverner HNB-a o problemu radne snage: Svako društvo mora odlučiti između dvije mogućnosti

'Slažem se kako deprecijacija kune ne bi dobro došla za trenutno stanje u hrvatskom gospodarstvu. Jedino fiksni tečaj kune čuva nas od hiperinflacije i urušavanja sustava stoga se ne treba igrati s tečajem', rekao nam je ekonomski analitičar doc.dr.sc. Guste Santini, a njegov kolega prof.dr.sc. Luka Brkić upozorava da nas ne može samo stabilna kuna izvući iz krize.

'Hrvatsku je stabilna valuta praktično izvukla od dublje gospodarske krize i raspada financijskog sustava. Istodobno, tu počinju i problemi jer to ne može biti na dugi rok. Stabilnost ove zemlje ne može dugoročno ležati na monetarnoj politici, ali eventualna deprecijacija valute izazvala bi i veće probleme u gospodarstvu', istaknuo je Brkić.

>> 'Samo jaka kuna može spasiti hrvatsko gosodarstvo'

>> Hrvatska financijski tone, previše troši i gomila dugove

Obojica uglednih ekonomskih analitičara slažu se s guvernerom Rohatinskim da je Vlada zakasnila s reformama. 'Vlada kasni s reformama, oni imaju fazni pomak od recesije barem 2,5-3 godine. Treba podsjetiti kako je aktualni ministar financija nervozno izjavio kako on neće proglašavati recesiju kao da se ona proglašava poput rata ili mira. Oni još žive u 2008. godini iako su i domaći stručnjaci, baš poput svih stranih, upozoravali kako je recesija pred vratima, a političari nisu ništa napravili', objašnjava Brkić dodajući kako Vlada nema hrabrosti da pojedinim skupinama uskrati neka prava iako se za reforme trebaju podnijeti žrtve.

Guste Santini smatra kako bi jedini izlaz iz krize bila velika koalicija. 'Najveći problem je što se kriza u Hrvatskoj politizira do te mjere da je svim političkim opcijama temeljni cilj samo doći do vlasti i na njoj ostati. Niti HDZ niti SDP ne mogu samostalno riješiti krizu i sada izravno izabrani hrvatski predsjednik treba javno istupiti i pozvati da se napravi Vlada nacionalnog jedinstva koja će obaviti potrebne reforme', kaže Santini.

>> Dolar na kritičnoj razini

Ugledne stručnjake smo pitali i za mišljenje o aktualnom ratu valutama koji se događa na svijetu. Najnoviji je razvoj događaja da se dolar nalazi u jako lošoj poziciji prema euru i jenu. Brkić je objasnio kako se rat valuta događa na dnevnoj osnovi, a da šira javnost pažnju na njega skrene tek kada se događaju veći odmaci. Isto tako, dodaje kako se rat valuta može osjetiti i na našem gospodarstvu koje je povezano sa svjetskim jer se čak 65% svjetskog prometa obavlja u dolarima.

Santinija trenutna situacija podsjeća na situaciju s početka prošlog stoljeća.

'Uvijek kad nastupi kriza svatko se brine za sebe. Današnji rat tečajevima podsjeća na isti takav koji se dogodio 20-ih godina prošlog stoljeća kada se taj rat nazivao politikom osiromašenja susjeda. Ideja je jednostavna – treba zadržati što veću razinu proizvodnje bez obzira kolika će se šteta nanijeti drugim državama. To se događa i sada kroz ovaj valutni rat', zaključuje Santini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene