Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere imaju svoju cijenu

Hrvatska financijski tone, previše troši i gomila dugove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država je u težoj financijskoj situaciji no ikada.

Informacije, koje su iz Amerike poručili Svjetska banka i MMF o lošem stanju gospodarstva i financija, potvrđuju i posljednje brojke. Hrvatska financijski tone. Teška je situacija. Možemo slobodno reći da je nam je voda došla do grla jer iako smo matematički blizu izlaska iz recesije, realno smo u velikim problemima.  Visoka nezaposlenost, pa rastuća nelikvidnost, težak pad investicija i veliki pesimizam na tržištu kapitala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Disciplina pred izbore Sve stranke u Saboru objavile izvještaje o poslovanju: Podaci su zanimljivi Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom

Uz to ovogodišnji će deficit sigurno premašiti 6 posto uglavnom zbog hipertrofiranosti javnih službi, neracionalnosti u poslovanju javnih poduzeća, neodrživosti mirovinskog i zdravstvenog sustava te problema vezanih uz proračunske subvencije i poticaje. Sve su to zapravo sektori koji se moraju reformirati da bi gospodarstvo uopće dobilo neku šansu za budući rast i ovo je ključan trenutak za to.

Ulaganja u profit, a ne gubitak

Država samo troši i gomila nove dugove. Poduzetnici koji su znaju kako se zarađuje upozoravaju da takva praksa mora prestati. Novac iz proračuna mora se uložiti u nešto što će donijeti profit a gubitak. 'Treba investirati, pokrenuti pod hitno javne radove i ne zaduživati se samo da bi se isplatile mirovine koje su nužne jer ti ljudi su ih teško zaradili, međutim bez dodatnih zaduživanja za javne radove, bez velikih investicija nema pokretanja gospodarstva', uvjeren je Zvonko Biljecki.

Javne službe su prevelike, javna poduzeća gubitaška, mirovinski i zdravstveni sustavi neodrživi, subvencije i poticaji problematični. Guverner HNB-a već dugo upozorava da su to posljedice odgađanja nužnih reformi. Sindikati s druge strane smatraju kako kriza nije vrijeme za rezove. 'U krizi ne treba štedjeti jer to zapravo produbljuje krizu, pogotovo država. U trenutku kada privatni sektor ne investira i razvija se, država se treba pojaviti kao netko tko će očuvati plaće u javnom sektoru, kao netko tko će investirati, ulagati i za sobom povući privatni sektor', smatra Krešimir Sever.

Bankari poručuju da Vlada što hitnije mora provesti mjere gospodarskog oporavka 'Mora smanjiti prepreke za ulaganja, imati dosljednu stabilnu poreznu politiku i svu ostalu fiskalnu stabilnost te riješiti problem neplaćanja. Kada se te mjere provedu, a to su rekli i guverner i Svjetska banka, nije nam potreban ni MMF ni netko drugi', pojasnio je Zoran Bohaček. No provođenje nekih mjera ima svoju političku i socijalnu cijenu. Pitanje je da li je Vlada spremna platiti u izbornoj godini.

>> 'Samo jaka kuna može spasiti hrvatsko gosodarstvo'

Kada država već nema financijsku snagu da kroz proračun diže investicije onda je šansa za pravi rast jedino u velikim greeenfiled investicijama a one su, prema najsvježijim podacima, u prvih 6 mjeseci pale za 300 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu. Investitori imaju uzrečicu da je 'novac kukavica'. Znači da ide samo tamo gdje je sigurno, a to Hrvatska nažalost trenutno nije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene