Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rohatinski opet upozorava

'Samo jaka kuna može spasiti hrvatsko gosodarstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski još je jednom pozvao Vladu na reforme kojim bi se konsolidirale javne financije. U suprotnom, kaže Rohatinski, trebati će nam novi stand-by aranžman s MMF-om.

'Vladine projekcije pada BDP-a nisu točne. Oni kažu kako će on iznositi 1,6 % a vjerojatnije je da će to iznositi 2%. Točnim brojkama će se problemu u fiskalnoj sferi dodatno zaoštriti', rekao je Rohatinski za slovenski mjesečnik Bančni vestnik dodavši kako će deficit javnog sektora ove godini biti veći od šest posto BDP-a. Takve brojke vodile su pokušaju smanjivanja određenih prava građana, a sve je posljedica odgađanja nužnih reformi.

Pročitajte i ovo Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija" Novac - kune "Zaliha ima dovoljno" Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove"

Rohatinski se u ovom razgovoru dotaknuo i tečaja kune kojeg mnogi smatraju previsokim.

'Najnovija analiza MMF-a procjenjuje da bi nominalna deprecijacija tečaja kune od 10% inicijalno predstavljala neto troškovni udar na nefinancijski sektor ekonomije od 7% BDP-a, čemu treba dodati i značajne gubitke u bankovnom sektoru', riječi su Rohatinskog koji i MMF-ovom analizom potvrđuje svoj stav o ispravnosti tečaja kune. Guverner HNB-a već duže vrijeme tvrdi kako se kuna mora zadržati jakom za spas hrvatskog gospodarstva.

>> Rohatinski: Krajnje je vrijeme da nešto poduzmemo

Od tri MMF-ove metode analize stanja u Hrvatskoj, dvije pokazuju kako je kuna realno precijenjena između 5 i 11%. Međutim, Hrvatska je izložena visokom riziku zbog golemog inozemnog duga i činjenice kako je veliki broj kredita i depozita vezan za eure. 'Kada se tome doda činjenica da hrvatski javni dug dostiže razinu od oko 50 posto, onda kuna mora ostati na ovim razinama', kaže Rohatinski.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene