Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uprava Volkswagena dogovorila je sa sindikatima povećanje broja radnih sati u šest njemačkih tvornica i to bez ikakve novčane nadoknade za produljeni rad.


Umjesto toga, u zamjenu za povećanje broja radnih sati na 33 sata tjedno, uprava je garantirala ostanak na radnom mjestu do 2011. godine za 100 tisuća svojih radnika.

Vezani članci Slika nije dostupna Uprava ZLZ povukla tužbu protiv Sindikata Slika nije dostupna Dug boravak na poslu povećava rizik od srčanih bolesti

Kompanija se također obvezala novu generaciju svojeg najuspješnija modela Golf izrađivati u matičnoj tvornici u Wolsfburgu, a povečat će se i kapaciteti proizvodnje tvornice na 450 tisuća vozila godišnje.

Tvrtka već neko vrijeme pokušava smanjiti troškove proizvodnje svojih vozila. Modeli poput Golga, doduše, odlično se prodaju, ali nose premali profit.

Volkswagen je stoga u početku tražio da radnici rade 35 sati tjedno.

- Ove mjere osigurat će radna mjesta do 2011. godine, a vjerojatno i dulje u svih šest domaćih tvornica, rekao je Hartmut Meine, pregovarač sindikata.

- S ovim dogovorom napravili smo velik korak naprijed u restrukturiranju tvrtke i poslovanja, izjavio je generalni direktor Volkswagena Horst Neumann. 

- Pregovori su bili teški, no karakteriziralo ih je odlučnost obiju strana da se Volkswagen oporavi i postane konkurentniji, što smo ovim sporazumom i postigli, dodao je Neumann.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju