Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proračun za 2007. veći za devet milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rashodi državnog proračuna za iduću godinu planirani su u iznosu 108,1 milijardu kuna, što je povećanje za 8,8 milijardi kuna, ili za 8,9 posto u odnosu na ovu godinu.

Istodobno su prihodi planirani u iznosu 103,5 milijardi kuna, što je porast za 9,1 posto, ili za 8,6 milijardi kuna, prijedlog je proračuna kojega bi na sutrašnjoj sjednici trebala usvojiti Vlada i uputiti ga Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uskomešali se, uzvrpoljili' Skandal: Gradski vijećnici Omiša ne žele novac dati stradalima u poplavama?! Slika nije dostupna Ogroman deficit Oporba žestoko 'opalila' po Vladi, Milanović se brani

S obzirom na ukupne prihode i rashode deficit državnog proračuna u idućoj će godini iznositi 4,6 milijardi kuna, ili 1,7 posto BDP-a.

Kada se tom deficitu dodaju i planirani deficit izvanproračunskih fondova (oko 2 milijarde kuna, ili 0,8 posto BDP-a), te deficit lokalne države (0,3 posto BDP-a), u 2007. se planira deficit opće države od 2,8 posto BDP-a.

Deficit će se, kako najavljuju u Ministarstvu financija, financirati zaduživanjem na domaćem tržištu i prihodima od privatizacije.

Prijedlog proračuna za 2007. u resornom ministarstvu ocjenjuju proračunom za ravnomjerniji razvoj Hrvatske, a naglasak stavljaju i na jačanje gospodarstva, ulaganja u obrazovanje i znanost, jačanje socijalne pravednosti.

Proračun se temelji i na provedbi daljnje fiskalne decentralizacije, pa će Vlada izmjenama Zakona o financiranju lokalnih jedinica predložiti da porez na dohodak u cijelosti bude prihod tih jedinica, a porez na dobit u cijelosti prihod države.

Tako bi lokalne jedinica dobile dodatnih 800 milijuna kuna, pri čemu bi primjerice Rijeka, Split i Osijek dobili po oko 40 milijuna kuna više, gradovi od 20 do 70 tisuća stanovnika 5 do 18 milijuna više.

To bi pak manje značilo za Zagreb, prema računicama, za oko 500 milijuna kuna, te za još nekoliko gradova, npr. Rovinj ili Svetu Nedjelju.

I u prijedlogu proračuna za iduću godinu najznačajnije rashodne stavke odnose se na mirovine, plaće i zdravstvo.

Ukupno se za mirovine u 2007. planira 30,2 milijarde kuna, ili 6,1 posto više nego ove godine.

U proračunu nisu planirana sredstva za poboljšanje položaja novih umirovljenika, jer, kako kažu u resoru financija, nema zakonskog okvira na osnovu kojega bi to mogli planirati.

Za plaće proračunskih korisnika u 2007. je predviđen iznos od 25,4 milijarde kuna, za zdravstvo ukupno 20,5 milijardi kuna, dok se za razne mjere populacijske politike planira iznos od ukupno 3,5 milijardi kuna. To je pak 731 milijun kuna više nego ove godine, a uz rast izdataka za dječje doplatke, rodiljne naknade, planira se uvođenje i besplatnih udžbenika što će državu u 2007. stajati 270 milijuna kuna.

Prijedlog proračuna predviđa i povećanje ulaganja u obrazovanje i znanost za 9 posto, pa bi to ministarstvo u 2007. raspolagalo s ukupno 10,4 milijarde kuna.

Povećanja u idućoj godini mogu očekivati i ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (ukupno oko 29,3 milijarde kuna, ili 1,4 milijardu kuna više), zdravstva i socijalne skrbi (20,5 milijardi, ili 1,7 milijardi kuna više), ministarstvo financija (11 milijardi kuna).

Među resorima sa znatnijim proračunima su i ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka (9,7 milijardi kuna), obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti (7,6 milijardi), MORH (4,5 milijardi), MUP (4,1 milijarda), itd.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene