Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potrošačka košarica za kolovoz za 0,29 posto viša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potrošačka košarica četveročlane obitelji za kolovoz iznosila je 6542 kune, što je za 0,29 posto više nego u srpnju, izvijestili su Nezavisni hrvatski sindikati.

Pokrivenost košarice prosječnom plaćom iznosila je 78,98 posto, što je za 0,33 posto manje nego prethodnoga mjeseca, a udio hrane je porastao na 39,9 posto, rekao je Krešimir Sever, predsjednik NHS.

Pročitajte i ovo Red za pučku kuhinju Pomoć najpotrebnijima Dugački red ispred pučke kuhinje: "To je slika našeg svijeta" Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati

Košarica za umirovljenike je 3513 kuna, što je porast od 0,45 posto, a pokrivenost prosječnom mirovinom je 58,2 posto, što je za 0,31 posto manje nego u srpnju.

Krajem lipnja dug građana poslovnim bankama iznosio je više od 120 milijardi kuna, a dug po obitelji u prosjeku skoro 96 tisuća kuna.

Plaće su od 1996. dosad porasle 2,5 puta, a dug stanovništva bankama porastao 18,2 puta. Prosječna mirovina rasla je 2,2 puta, a najviši iznos naknade za nezaposlene rastao 1,3 puta.

S obzirom na takve podatke i "stalna uvjeravanja da se treba suzdržati od traženja rasta plaća", Sever upozorava na prevelike razlike između radničkih i menadžerskih plaća u Hrvatskoj.

Ocijenio je da bi se, po uzoru na europske zemlje gdje se pokušava naći rješenje za zauzdavanje pretjerano visokih menadžerskih plaća i u Hrvatskoj trebalo donijeti zakon koji bi ih regulirao.

Tako se ne bi događalo da plaće na razini predsjednika uprava budu tri do četiri milijuna kuna godišnje, dok radnici ne mogu skupiti više od trideset tisuća kuna, ustvrdio je Sever, istaknuvši da je to pitanje socijalne pravde koju treba tražiti.

Najskuplji gradovi u kolovozu bili su Pula, s oko 7300 kuna za četveročlanu obitelj te Vukovar (oko 6900 kuna), a slijede Rijeka, Zadar i Dubrovnik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene