Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Potpisan sporazum s EU o izvoznim kvotama za šećer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki dužnosnici hrvatske Vlade i Delegacije Europske komisije (EK) u Zagrebu potpisali su u utorak Sporazum o carinskim kvotama za šećer prema kojem Hrvatska dobiva pravo na izvoz 180.000 tona šećera godišnje na europsko tržište.

Sporazum su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga
gospodarstva potpisali resorni ministar Petar Čobanković i voditelj Delegacije EK-a Vincent Degert.

Pročitajte i ovo Marinko Zadro u 84. godini Preminuo hrvatski kralj šećera Marinko Zadro Slika nije dostupna Slijedi univerzalno pravilo Pusić: EK zastupa interese Hrvatske, kao i svake druge članice

Sporazumom, koji postaje dio Sporazuma o stabilizaciji i
pridruživanju Hrvatske EU-u (SSP), utvrđena je kvota od 180.000 tona šećera za izvoz iz Hrvatske u EU, te preferencijalna kvota za uvoz iz EU-a u Hrvatsku od 80.000 tona.

Na temelju SSP-a Hrvatska je dosad imala neograničen bescarinski izvoz šećera u EU uniju. No, u pregovorima oko uvođenja izvoznih kvota, a zbog reforme tržišta šećera u EU-u, hrvatska se strana izborila se za visoku kvotu na temelju prosječno najvećeg izvoza šećera u proteklim godinama.

Oba potpisnika ocijenila su sporazum, koji je postignut nakon
osmomjesečnih pregovora, "dobrim poslom" za obje strane.

- Ovaj sporazum ilustrira izvrsnu suradnju Hrvatske i EU-a u primjeni SSP-a, kao i u vođenju pristupnih pregovora, istaknuo je Degert dodajući da se sporazumom ujedno priprema Hrvatsku za zajedničku poljoprivrednu politiku 25-člane Unije.

Ministar Čobanković je dodao da su pregovori o izvoznim kvotama bili dugi i teški, no na kraju je, po njegovoj ocjeni, ostvaren "izvrstan posao".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene