Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki dužnosnici hrvatske Vlade i Delegacije Europske komisije (EK) u Zagrebu potpisali su u utorak Sporazum o carinskim kvotama za šećer prema kojem Hrvatska dobiva pravo na izvoz 180.000 tona šećera godišnje na europsko tržište.


Sporazum su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnoga
gospodarstva potpisali resorni ministar Petar Čobanković i voditelj Delegacije EK-a Vincent Degert.

Vezani članci Život u Hrvatskoj: Virovitica - 6 Grad drva, mostova i kružnih tokova dom je najvećeg koncertnog klavira u Hrvatskoj, ali i jednako velikih afera Tvrtke kreću izvoziti kada na domaćem tržištu dosegnu svoj vrhunac Vjetar u leđa hrvatskim poduzetnicima: Kako izvoziti vlastiti proizvod i postati konkurentniji na tržištu

Sporazumom, koji postaje dio Sporazuma o stabilizaciji i
pridruživanju Hrvatske EU-u (SSP), utvrđena je kvota od 180.000 tona šećera za izvoz iz Hrvatske u EU, te preferencijalna kvota za uvoz iz EU-a u Hrvatsku od 80.000 tona.

Na temelju SSP-a Hrvatska je dosad imala neograničen bescarinski izvoz šećera u EU uniju. No, u pregovorima oko uvođenja izvoznih kvota, a zbog reforme tržišta šećera u EU-u, hrvatska se strana izborila se za visoku kvotu na temelju prosječno najvećeg izvoza šećera u proteklim godinama.

Oba potpisnika ocijenila su sporazum, koji je postignut nakon
osmomjesečnih pregovora, "dobrim poslom" za obje strane.

- Ovaj sporazum ilustrira izvrsnu suradnju Hrvatske i EU-a u primjeni SSP-a, kao i u vođenju pristupnih pregovora, istaknuo je Degert dodajući da se sporazumom ujedno priprema Hrvatsku za zajedničku poljoprivrednu politiku 25-člane Unije.

Ministar Čobanković je dodao da su pregovori o izvoznim kvotama bili dugi i teški, no na kraju je, po njegovoj ocjeni, ostvaren "izvrstan posao".