Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pokrenut stečaj Dalmatinke Nove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić danas je donio Rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad sinjskom tvornicom konca Dalmatinkom Novom d.d. Za stečajnog upravitelja imenovana je diplomirana ekonomistica iz Splita Natalija Mladineo.

Sudac je u rješenju pozvao sve stečajne vjerovnike da prijave svoje tražbine stečajnom upravitelju u roku od 20 dana.

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao Trgovački sud u Zagrebu Hrvatska priča Dobar posao u IMES-u: Kako je tijekom stečaja nestalo 19 vozila s ključevima i prometnim dozvolama

Stečaj je pokrenut prihvaćanjem zahtjeva 303 radnika tvornice koji su 27. lipnja 2007. uputili prijedlog za otvaranje stečajnog postupka zbog neisplaćenih plaća za ožujak, travnja i svibanj 2007.

U tom prijedlogu radnici su naveli i kako je uprava tvornice još 6. lipnja te godine prekinula proizvodnju te uputila sve radnike na kolektivni godišnji odmor pa, po mišljenju radnika, nije imala namjeru nastaviti s proizvodnjom.

S obzirom na to da je 5. rujna prošle godine isticao petogodišnji rok, za vrijeme kojega su se talijanski poslodavci Dalmatinke Nove, braća Livio i Gianfranco Ladini, obvezali na temelju kupoprodajnog ugovora Dalmatinke d.d. u stečaju da neće otpustiti 420 radnika i neće prodavati nekretnine, a prema mišljenju radnika postojala je opasnost od takvih radnji, sudac je u međuvremenu donio zabranu privremenog raspolaganja i otuđenja imovine tvornice, svih nekretnina i pokretnina.

U predstečajnom postupku sudski je vještak podnio financijsko-računovodstveno izvješće na temelju kojega je vidljivo da je tvrtka prezadužena i nesposobna za plaćanje.

U promatranom razdoblju od 2002. do 21. studenoga 2007., prema podacima iz izvješća sudske vještakinje, Dalmatinka Nova je ostvarila negativan financijski rezultati, a ukupne novčane obveze su 20. studenoga 2007. iznosile više od 85 milijuna i 340 tisuća kuna.

Od toga iznosa kratkoročne obveze iznose više od 32 milijuna kuna. Obveze prema razlučnim vjerovnicima iznosile su više od 26 milijuna kuna, za što je upisano založno pravo na nekretninama u vrijednosti od 35 milijuna kuna, stoji u izvješću. To su bili i razlozi predviđeni Zakonom za otvaranje stečajnog postupka.

Talijanski poslodavci zatražili su izuzeće kompletnog Trgovačkog suda, što je odbačeno kao neosnovano, pa je nakon toga sudac Basić u Splitu donio konačno rješenje.

Predstavnici uprave Dalmatinke Nove nisu se očitovali na rješenje, dok su predstavnici Nezavisnog sindikata i SSSH-TOKG zadovoljni, a pravni zastupnik radnika, odvjetnik Zoran Vujanović, izjavio je kako je to rješenje još uvijek bolje od postojeće situacije jer je ovako sačuvana imovina tvornice. "Dobrim vođenjem stečaja tvrtka može ozdraviti i radnici mogu sačuvati radna mjesta, pa čak i ako se u tvornici bude proizvodilo nešto drugo", rekao je odvjetnik Vujanović.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene