Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trgovački sektor je u velikoj krizi. Pad prometa doveo je do otpuštanja, a toga nije pošteđen ni bjelovarski kralj trgovine Zdravko Pevec.


Kompanija je u dugovima do grla, radnici strahuju za radna mjesta, a banke rade planove rezanja. Danas se sam Pevec trudio približiti premijerki koja je posjetila Bjelovar, ali čini se kako mu to nije pošlo za rukom. Carstvo Pevecovih danas je pred kolapsom. Gazda je danas u Bjelovaru čekao premijerku no dobio je samo stisak ruke. Procjena Pevecovih dugova je milijardu i 900 milijuna kn. Morat će se odreći dijela kompanije za dug dobavljačima i ugasiti dio biznisa. On je ipak optimističan. 'Banke su prihvatile i predložile ovaj reprogram, tvrtka Pevec bi kroz godinu dana trebala postati likvidna i plaćati sve obveze, kao što se kaže, vidi se svjetlo u tunelu’, rekao je Pevec koji se preforsirao. Širenje posla finacirale su banke, a on je kredite otplaćivao od tada solidne dobiti. No kriza je napravila svoje. Pevec se zadnjih godina agresivno širio i bavio svim i svačim, trgovinom, hotelima, proizvodnjom i transportom.

Vezani članci Dražen Jurković Dugovi i korona - stanje u zdravstvu nikad nije bilo gore: "Moramo biti svjesni da ćemo morati nešto i platiti" Kreću ovrhe, čak i ako su za tri kune - 2 Ovrha zbog nepune četiri kune? "Cijeli sistem je posložen tako da se upravo na malim iznosima akumulira ogromna dobit''

>> 'Očito je da Pevec ima potporu u Vladi, tj. u Đurđi Adlešić'

Restrukturiraju se i dobre tvrtke

Upravo zbog tog širokog spektra djelovanja kriza nelikvidnosti i pada potrošnje snažno je uzdrmala kompaniju. Zbog gašenja dijela kompanije više stotina Pevecovih radnika će sigurno ostati bez posla. Iz sindikata trgovine upozoravaju da su s Pevecom imali neugodna iskustva. Stručnjaci upozoravaju da val restrukturiranja kompanija u Hrvatskoj tek počinje. 'Velike tvrtke bi odmah trebale krenuti u restrukturiranje, no do sada se to još nije dogodilo, a ako gledamo Zapad tamo se defacto svi restrukturiraju, pa i jako dobre tvrtke’, rekao je Roland Berger konzultant. Preživi li Pevec krizu, ima dobre šanse za novi rast, ali s manjom kompanijom. Sve će tada biti pjesma.