Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pad cijena nafte potaknuo kupovinu dionica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oštro klizanje cijena nafte, te procjene ulagača da kamatne stope u SAD-u neće tako skoro porasti protekloga su tjedna na vodećim svjetskim burzama potaknule val kupovina dionica, pri čemu su se američki burzovni indeksi približili najvišim ovogodišnjim vrijednostima, a europski dosegnuli najviše razine u proteklih 10-tak dana.

Cijene nafte potonule su protekloga tjedna za 4,4 posto na njujorškom tržištu, pa barel stoji 62,05 dolara, što je njegova najniža cijena od kraja ožujka. Sada su cijene 'crnoga zlata' 20-tak posto ispod srpanjskih rekordnih razina.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Slika nije dostupna Neznatan pad cijena Zašto nam je gorivo tako skupo?

'Kako tonu cijene nafte i plina, ulagači smatraju da će cijene energenata manje pritiskati gospodarstvo. To ih čini optimističnijima u pogledu izgleda za zarade', ocijenio je
Christopher Zook, predsjednik uprave brokerske tvrtke CAZ Investment iz Teksasa.

Ulagači su 'navalili' na kupovinu dionica maloprodajnih lanaca, podigavši u prosjeku njihove cijene za 1,3 posto. Razgrabili su dionice poput Home Depota no i industrijskih dionica kao što su Boeingove i Caterpillarove uslijed očekivanja da će klizanje cijena nafte odvratiti američku središnju banku Fed od nastavka ciklusa zaoštravanja monetarne politike. 

Stanje na tržištu stabiliziralo se i nakon što je predsjednik američke središnje banke Fed u St. Loiusu William Poole izjavio novinarima kako američko gospodarstvo nije krhko, već naprotiv, robusno. Govoreći za CNBC televiziju, rekao je i kako se čini da je inflacija pod kontrolom.

Značajan interes vladao je i za tehnološkim dionicama. Brokeri američke financijske institucije Citigroupa podigli su investicijski rejting za tehnološki sektor potpirivši optimizam ulagača oko izgleda za zaradu na tehnološkim dionicama. 

'Ohrabrujuće su vijesti na tehnološkom tržištu', ocijenio je Larry Peruzzi, trgovac dionicama pri Boston Co. Asset Managementa.

Ulagači vjeruju kako će u američkom gospodarstvu doći do zaokreta u oslabljenoj osobnoj potrošnji, što će pomoći nastavljenom rastu dobiti kompanija. 

'Tržište ima nešto više povjerenja u potrošače', izjavio je Mike Binger, portfelj menadžer u Thrivent Financialu u Menneapolisu. 'Ulagači vjeruju da inflacija neće jačati. Ako energenti pojeftinjuju, potrošačima ostaje nešto više prostora za disanje'.

Solidne zarade kompanija i aktivnosti preuzimanja pomogle su protekloga tjedna rastu cijena dionica na europskim burzama na najviše razine u zadnjih 10-tak dana, a poticaj ulagačima pružio je i pad cijena nafte na najniže razine u zadnjih gotovo šest mjeseci.

Cijene dionica europskih kompanija nadoknadile su tako većinu gubitaka zabilježenih tijekom svibanjske i lipanjske oštre korekcije potaknute zabrinutostima zbog jačanja inflacije. U prosjeku su cijene europskih dionica od početka godine ojačale nekih osam posto, te su svega 2,5 posto ispod najviših razina u zadnjih pet godina, zabilježenih početkom svibnja.

Švedska Scania isticala se među dobitnicima, postigavši skok cijena dionica od devet posto nakon što su obje strane potvrdile da je njemački konkurent MAN zainteresiran za kupnju tog proizvođača kamiona. Trgovina dionicama tog švedskog proizvođača kasno u utorak je bila obustavljena, kada su dionice već ojačale za 10 posto, nakon što su o mogućoj ponudi za preuzimanje izvijestili izvori bliski kompanijama. Dionice MAN-a, pod utjecajem objave tog njemačkog proizvođača da će više o tome imati za reći idući tjedan, u srijedu su ojačale za 2,5 posto.

"Očekujemo da će se tržišta, kao i apetit za rizikom nastaviti
oporavljati, obzirom na bolju izvedbu niza cikličnih sektora", izjavila je Sarah Arkle iz Threadneedle Investmentsa. 

Za optimizam ulagača zaslužne su i Svjetske gospodarske prognoze MMF-a u kojima se kaže kako je globalno gospodarstvo na dobrom putu da ostvari još jednu godinu snažnog rasta. 

MMF je podigao procjene globalnog rasta za 2006. na 5,1 posto s u travnju prognoziranih 4,9 posto, te predviđa rast od 4,9 posto u 2007. naspram ranije prognoziranih 4,7 posto. 

Rujan je mjesec u kojem se tradicionalno bilježe veće oscilacije cijena dionica, kažu analitičari.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene