Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osigurana široka potrošnja plina, smanjenja isporuke INI i HEP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog zahlađenja i povećane potrošnje plina INA je smanjila isporuke plina najvećim potrošačima - Hrvatskoj elektroprivredi i kutinskoj Petrokemiji.

Potvrđuju to i u Ministarstvu gospodarstva u kojem ističu da se s obzirom na vremenske prilike preventivno krenulo u smanjenje isporuka velikim potrošačima kako bi se osigurale dovoljne količine plina za kućanstava.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić Analiza Hrvoja Krešića Ministar Filipović i čelnik HEP-a nisu ništa znali, ostali prebacuju lopticu: " Najvažnije od svega će biti - čuti kome se prodavao jeftin plin" Ministar gospodarstva Davor Filipović u studiju Dnevnika Nove TV - 4 PLINSKA AFERA Filipović priznao da je dobio obavijest šefa HEP-a: "Dobili smo dopis, ali..."

Kako se doznaje, HEP-u su isporuke sa oko 86.000 prostornih metara na sat smanjene na 54.000 'kubika' na sat, što je dovoljno za proizvodnju struje i toplinske energije iz HEP-ovih termoelektrana-toplana.

Kutinskoj Petrokemiji pak, prema neslužbenim informacijama, nakon jučerašnjeg smanjenja s oko 80.000 prostornih metara na sat na 64.000, danas su isporuke dodatno smanjene na 15-20.000 kubika na sat što su količine potrebne za hladni pogon.

Uz to, kako se doznaje, Petrokemija će ranije u redovan godišnji remont i u njega će krenuti sada, dok je ranije bilo planirano da u remont krene u siječnju.

Iz resornog ministarstva ističu kako je opskrba široke potrošnje sigurna, te u slučaju potrebe zbog daljnjeg zahlađenja najavljuju mogućnost da INA ugovori interventni uvoz plina, a riječ je o količinama do 38.000 prostornih metara na sat koje bi se mogle transportirati plinovodom preko Slovenije.

Mogućnost redukcije plina velikim potrošačima jučer su najavili i čelnici Ine koji su na konferenciji za novinare upozorili na povećanje broja potrošača u distribuciji i visoku potrošnju plina posljednjih dana.

Vršna potrošnja ovih dana doseže 650.000, pa i 700.000 prostornih metara na sat naspram prošlogodišnjih oko 550.000 kubika, upozorili su iz Ine.

INA to može zadovoljiti dva, tri dana, a nakon toga slijedi smanjenje isporuke velikim potrošačima, najavili su jučer Inini čelnici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene