Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoko po poslodavcima

Maras: Pozvao bih HUP da sve ono što imaju od imovine stave u funkciju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Linić napao je poslodavce za pad BDP-a. Oni su mu odmah uzvratili da on 'potpiruje antipoduzetničku klimu'. Otvoreni sukob danas su oštro komentirali i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić i ministar Gordan Maras.

'Poslodavci nisu korektni jer smo mi u ovoj godini puno veći teret prebacili na građane kako bismo poslodavce oslobodili nameta. Da bismo njima učinili nešto povoljni uvjete poslovanja, međutim oni to nisu iskoristili. Zašto? Samo oni znaju. Neki kažu da su u strahu od ulaganja, neki da nemaju ideja. Ja u to neću ulaziti ali činjenica je da smo mi jedan dio tereta prebacili na građane koji i ovako jedva dišu', odgovorila je poslodavcima potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Zdravko Marić IMA LI NADE? Poslodavci traže rasterećenje troška rada, Marić objasnio: ''Ključne su dvije stvari''

'Nažalost u našoj zemlji ne postoji dovoljno svijesti da moramo ulaziti u određene promjene i gdje god krećemo u neke izmjene tu su užasno veliki otpori, morat će ljudi shvatiti da ovako više ne možemo živjeti. Mi imamo samo dva izlaza. Jedan je da nastavimo putem koji je bio 8 godina i da dođemo do scenarija Grčke i Španjolske, a drugi je da počnemo raditi i izađemo iz krize', rekla je Opačić i naglasila da će najveće reforme biti u javnim poduzećima koje se moraju restrukturirati.

Maras: Pozvao bih HUP da sve ono što imaju od imovine stave u funkciju jer vidimo da u izvršnom odboru HUP-a sjede mnogi oni koji drže visoke cijene stanova na tržištu da se one ne mogu prodavati!

Aktualnu gospodarsku situaciju, ali i sukob na relaciji Linić - poslpodavci komentirao je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. 'Mi smo u prvoj godini smanjili porez, i to je činjenica. Tri milijarde kuna više je ostavljeno poduzetnicima za investicije da se na neki način pokrene investicijski ciklus. Činjenica je da rezultati u ovom trenutku nisu dobri. Naravno da smo mijenjali i legislativu što se tiče investicija i da očekujemo da 2013. bude bolja. Ne bih rekao da su poduzetnici isključivi krivci što se tiče pada BDP-a, cijela EU je u recesiji, Hrvatska mora prolaziti jednu tešku tranziciju, reforme se moraju raditi i naravno da je 2012. godina bila jako teška. Nadam se da će sljedeće godine poduzetnici znati iskoristiti sve ono što im nudimo. Rasterećujemo ih dosta i stvari mnoraju krenuti', rekao je Maras.

'Pozvao bih HUP da sve ono što imaju od imovine stave u funkciju jer vidimo da u izvršnom odboru HUP-a sjede mnogi oni koji drže visoke cijene stanova na tržištu da se one ne mogu prodavati i naravno da oni kritiziraju kada se pokušava stimulirati stavljanje imovine u funkciju i na neki način poticati gospodarsku aktivnost. Moramo biti svjesni da mnogi pod kritikom vlasti u biti štite svoje inetrese i ja sam uvjeren da je kolega Linić prvi koji želi dati podršku poduzetnicima da mogu brže i bolje investirati', oštar je bio Maras.

>> BDP pao 1,9 posto, Linić poručuje: To je opasan pad, a krivi su poduzetnici

>> Poslodavci uzvraćaju ministru: Linić potpiruje antipoduzetničku klimu!

Podsjetimo, nakon podataka o radu BDP-a ministar financija Slavko Linić je jučer rekao da je realni sektor propustio priliku koju mu je Vlada dala smanjivanjem poreznih i neporeznih nameta i osiguravanjem ogromnih likvidnih bankovnih sredstava. 'Realni sektor jedino čeka državne investicije i o njima ovisi, a ako ne radi za državu, nema dovoljno hrabrosti', rekao je Linić.

"Prebacivati lopticu na poduzetnike te kriviti realni sektor za stanje u gospodarstvu očito je izraz nervoze ministra čiji su zakonski prijedlozi i prijedlog proračuna zadnjih dana na udaru kritike sa svih strana", odgovorili su ubrzo ministru iz Hrvatske udruge poslodavaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene