Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vlada nije uspjela'

Poslodavci uzvraćaju ministru: Linić potpiruje antipoduzetničku klimu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izjavu ministra financija kojom je poduzetnike optužio za veliki pad BDP-a u trećem tromjesečju u HUP-u su reagirali kontraoptužbom. Smatraju da upravo ovakve Linićeve izjave potpiruju antipoduzetničku klimu.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) razočarana je zadnjim izjavama ministra financija Slavka Linića i njegovim reakcijama na ocjene poslodavaca o uvjetima poslovanja u ovoj te prognozama za iduću godinu, smatrajući da njima potpiruje antipoduzetničku klimu, a ne vidi Vladin neuspjeh u pokretanju investicija.

"Koliko god to ministru Liniću bilo teško čuti, činjenica je da Vlada unatoč dobrim namjerama nije uspjela poboljšati uvjete za poslovanje, što je jedini put izlaska iz duboke krize u kojoj se nalazimo", smatraju u HUP-u, dodajući da to konstatiraju i domaći i strani analitičari, Hrvatska narodna banka, agencije za rejting, sindikati i građani, pa i poslodavci. Stoga ne vide razloge za napade na HUP i realni sektor zbog toga što su konstatirali ono što vide i svi drugi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Mihael Furjan i Marko Biočina Što očekuje od stranaka Šef HUP-a otkrio najvažniju reformu koja treba Hrvatskoj, ali i najštetniji potez Vlade: "To smatramo neustavnim"

>> BDP pao 1,9 posto, Linić poručuje: To je opasan pad, a krivi su poduzetnici

U komentaru na Linićeve izjave iz HUP-a navode kako "ministar financija nikako ne bi smio na ovakav način potpirivati antipoduzetničku klimu jer bez poduzetništva nema realnog sektora, a bez njega nema punjenja proračuna ni financiranja države".

Napominju kako je upravo nedostatak investicija, i domaćih i stranih, kao rezultat loše investicijske klime nešto na što ukazuju svi stručnjaci. Ocjenjuju da svojom izjavom ministar potiče daljnje urušavanje uvjeta za investiranje, a njegova bi uloga trebala biti upravo suprotna - poticati poduzetništvo i pozitivnu investicijsku klimu, zagovarati dijalog i partnerstvo.

"Prebacivati lopticu na poduzetnike te kriviti realni sektor za stanje u gospodarstvu očito je izraz nervoze ministra čiji su zakonski prijedlozi i prijedlog proračuna zadnjih dana na udaru kritike sa svih strana", smatraju u HUP-u.

Napominju i kako je HUP kritizirao rad svake Vlade do sada, ako je smatrao da neki njezini potezi nisu u skladu s interesima poslodavaca i poduzetnika te gospodarskog razvoja općenito i da će nastaviti konstruktivno kritizirati i dalje ono što misle da nije dobro, ukazivati na nužnost reformi i nuditi pomoć za rješavanje teških i godinama stvaranih problema. "Na Vladi i ministru je da odluče kako će se postaviti prema našim prijedlozima, kao što je na njima i odgovornost za rezultate i budućnost ove zemlje", ističe se u komentaru HUP-a na izjave ministra Linića.

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je danas da je pad BDP-a u trećem tromjesečju od 1,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje opasan, a odgovornim za to ponajviše drži realni sektor gospodarstva koji po njegovu mišljenju nema vlastite ideje i programe te u prevelikoj mjeri ovisi o državi.

Linić smatra da je realni sektor propustio priliku koju mu je Vlada dala smanjivanjem poreznih i neporeznih nameta i osiguravanjem respektabilnih likvidnih bankovnih sredstava te da jedino čeka državne investicije i o njima ovisi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene