Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banke neće pristati na fiksni tečaj

Novi tečaj HNB-a: Švicarski franak skočio iznad 'magične sedmice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarski franak prešao je najnoviju psihološku granicu i dosegao je novu rekordnu razinu.

Prema sutrašnjem srednjem tečaju HNB-a švicarski franak iznosi 7,045.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Slika nije dostupna Spas za štediše Do kraja 2011. švicarski franak past će na 5 kuna

Tečaj franka nastavio je 'divljati' usprkos sastancima bankara i Vlade koji dogovorom pokušavaju olakšati život građanima koji su nosioci kredita u ovoj valuti.

Hrvatska udruga banaka, u čijim je prostorijama
još jučer održan sastanak s čelnicima poslovnih banaka, ne otkriva detalje razgovora. Tek se neslužbeno može čuti da, i nakon prijetnji iz Vlade zbog udara na građane, ne namjeravaju pristati na fiksni tečaj franka.

Na naš upit, oglasila se i Hrvatska narodna banka. Tvrde da prate situaciju, ali tek nakon što spomenuti razgovori dovedu do kompromisnog rješenja, uključit će se, sukladno svojim ovlastima. Pregovore nije htjela komentirati ni resorna ministrica.

Rast franka nije uspjela zaustaviti ni švicarska Vlada koja se jučer održala izvanrednu sjednicu posvećenu mjerama za obuzdavanje rasta franka, te je najavila da 'predviđa dodatne mjere'. Oštro su se suprostavili zaradi na tečaju te poduzeti mjere u tom smislu.

Na prijedlog RH Vladen o fiksiranju tečaja za sada su pristale tek dvije banke. Ostale su upozorile da takav model stavlja u nepovoljan položaj građane s kreditima u eurima, kojih ima znatno više od onih u francima, ali su upozorili i na druge probleme koje bi izazvalo takvo rješenje. Hrvatska udruga banaka najavila je pojašnjenje svojih stavova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene