Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nove poticaje za poslovanje, koji su stigli od HNB-a, pozdravljaju hrvatski izvoznici.


Novi bi model pomoći, uz jeftinije kamate, trebao pokrenuti oporavak. Veliko je, međutim, pitanje koliko će se domaćih proizvođača okuražiti i ući u nove kredite?

Vezani članci Slika nije dostupna 'S ograničavanjem kamata natjeralo bi se ljude na smanjenje troškova' Slika nije dostupna Matijašević zadovoljan nezadovoljstvom banaka: Sve što one popljuju dobro je za građane!

>> HNB i Linić dogovorili 8 milijardi kuna kredita za tvrtke izvoznike

Hoće li se novac kojeg će osloboditi Rohatinski na kraju doista zavrtjeti u konkretnim projektima? Bankari već u startu tvrde da tvrtke nemaju pravih projekata. Ministar financija ipak misli da poduzeća mogu povući sav novac.

"Prema tome novac nije problem. Sad je na poduzetnicima da shvate da u Hrvatskoj se ipak može poslovati, promijenili smo fiskalnu politiku prema tome imamo sve pretpostavke da i privatni sektor krene", kaže ministar Slavko Linić.

Hrvatska narodna banka osloboditi će kroz smanjenje pričuve 4 milijarde kuna. Same banke će dodati će još 4 i ukupni iznos za kreditiranje izvoznika iznosit će 8 milijardi kuna. Fiksne kamate bi se trebale kretati do 5 posto. Izvoznici pozdravljaju takvu odluku no upozoravaju na nelogičnosti iz prošlih mjera.

"Prošle mjere koje su išle preko banaka išle su na taj način da su komercijalne banke od poduzeća tražile da dokažu da su toliko dobre da ne trebaju kredit da bi uopće dobili kredit. Međutim svakako veseli činjenica da se o hrvatskim izvoznicima razmišlja", kaže Darinko Bago, predsjednik hrvatskih izvoznika.

Neki od najuspješnijih hrvatskih izvoznika podsjećaju da gospodarstvo vapi za jeftinijim novcem ali i upozoravaju. "Jedna kamata koja nije baš na razini Europe, ali je puno bolja nego što je u ovom trenutku kod nas s druge strane problematika u realizaciji bi se mogla dogoditi jer jamstva koja traže poslovne banke su vrlo teška i neprihvatljiva za realni sektor", smatra Dražen Matiegka, potpredsjednik uprave Eurocable.

I smanjene narudžbe iz Eurozone za neke bi izvoznike mogle biti problem pri odluci hoće li se prijaviti za jeftinije kredite. No detaljni uvjeti povlačenja novca koji čini se više brinu izvoznike još nisu poznati. Trebali bi biti do kraja mjeseca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.