Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjena obvezna pričuva

HNB i Linić dogovorili 8 milijardi kuna kredita za tvrtke izvoznike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska narodna banka, ministar financija Slavko Linić, poslovne banke i HABOR dogovorili su novi model kreditiranja tvrtki kojemu je cilj pokretanje gospodarskog oporavka.

HNB će opet bankama kroz smanjenje obvezne pričuve osloboditi 4 milijarde kuna a same banke će na taj iznos dodati još svoje 4 milijarde i onda će se ukupni iznos od 8 milijardi ponuditi tvrtkama kroz kredite kredite sa jeftinijim i fiksnim kamatama do 5 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje" Numizmatička kovanica S prigodnim motivima HNB izdao zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu "Trsatski zmaj"

To je odlično jer su kamate na tržištu za tvrtke više od toga a ovaj program predviđen je finaciranje izvoznih tvrtki i u tome se razlikuje od prošlih sličnih pokušaja da se pokrene gospodarstvo.

No, same su banke na današnjem sastanku upozorile da one imaju već dovoljno novca za kreditiranje ali da tvrtke jednostavno taj novac ne mogu povući jer trenutno nema dovoljno dobrih projekata.

Također, izvoznici će se zbog krize u eurozoni vjerojatno suočiti sa daljnjim padom narudžbi što baš i nije neka motivacija za daljnje zaduživanje u tom trentku iak će kažem kamate biti vrlo povoljne.

No eto, novac bi tvrtkama trebao biti ponuđen već ovog mjeseca sda je na njima da odvagnu rizike i vide što će napraviti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene