Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemački gospodarski kriminal teži 4,2 milijarde eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarski kriminal u Njemačkoj u daljnjem je porastu, objavilo je Društvo za ispitivanje gospodarstva (KPMG) iz Düsseldorfa.

- Svako drugo poduzeće u posljednje je tri godine zabilježilo neki kriminalni slučaj, tako da možemo govoriti o dramatičnom razvoju događaja", smatra Dieter John, voditelj studije KPMG-a o gospodarskom kriminalu.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

Prema podacima Saveznog ureda za kriminalistiku (BKA), 2005. je zabilježeno 10 posto više slučajeva gospodarskog kriminala u usporedbi sa 2004. Iako je u ukupnom broju kriminalnih delikata gospodarski kriminal zastupljen samo sa 1,4 posto slučajeva, ta vrsta kriminala uzrokuje gotovo polovinu materijalne štete uzrokovane kriminalom. Prošle je godine ta šteta procijenjena na 4,2 milijarde eura.

Prema studiji KPMG-a pretpostavlja se da se otkrije samo 20 posto slučajeva gospodarskog kriminala. Najčešća kriminalna djela su krađa, iza koje slijedi pronevjera te prijevara. U 18 posto slučajeva počinitelji su djelatnici tvrtke.

KPMG strahuje da će porast gospodarskog kriminala u budućnosti biti još izraženiji te istodobno preporučuje kazneno gonjenje otkrivenih počinitelja, koji su u većini slučajeva dosad bili kažnjavani otkazima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene