Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarili kontru

Za dionicu Ine 'mirovinci' nude još više nego MOL!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirovinski fondovi dali su kontra ponudu MOL-u koji je nedavno ponudilo otkup dionica od malih dioničara INE.

Čim je Zagrebačka burza jutros krenula s radom, četiri mirovinska fonda dala su ponudu za otkup dionica INE po cijeni od 2830 kuna, što je 30 kuna više od ponude MOL-a. Veća ponuda od mađarske potakla je velik broj ljudi na prodaju dionica i učinila dionice Ine najprodavanijima na burzi, a brokeri su bili zatrpani nalozima za prodaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stručnjaci kritiziraju vladu Mirovinska reforma mogla bi uništiti hrvatsko tržište kapitala Slika nije dostupna Bugarska vlada preživjela izglasavanje povjerenja

>> Vlada još uvijek bez odgovora na ponudu MOL-a

>> MOL: Ponuda otkupa dionica Ine je precijenjena

Promet INI-nim dionicama iznosio je čak 185 milijuna kuna. broker Petar  Brkić kaže da bi današnji stampedo na dionice INE mogao pomrsiti MOL-ove planove za preuzimanjem. Istovremeno, MOL je službeno potvrdio svoju ponudu malim dioničarima po već ponuđenih 2800 kuna za 8 posto dionica koja će vrijediti do 14. siječnja 2011. Šef hrvatskih poslodavaca Vladu i MOL poziva da opet počnu dijalog.

Tržišni indeks narastao skoro 9 posto

Privatni fondovi u vlasništvu stranih banaka sada su otvoreno odigrali za državu koja trenutnu nije imala novca da brani streteške interese Hrvatske. No, otvoreno je pitanje kako mirovinski fondovi misle povratiti novac uložen u nadmetanje sa MOL-om. Ponuda mirovinaca je razbudila uspavni optimizam na burzi. Na njezinim krilima i brojnim drugim dionicama porasla je cijena. Tržišni indeks je uzletio za skoro 9 posto.

Taj potez očito je dogovoren s hrvatskom Vladom koja na taj način želi spriječiti MOL da preuzme većinsko vlasništvo nad INOM. MOL je dioničarima, podsjetimo, ponudio 2.800 kuna za 8 posto dionica. No ovaj potez mirovinskih fondova mogao bi Mađarima poremetiti planove jer je danas nakon ponude hrvatskih fondova promet INI-om dionicom premašio 155 milijuna kuna.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene