Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkup dionica

Vlada još uvijek bez odgovora na ponudu MOL-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još se očekuje odgovor Vlade na ponudu mađarske naftne tvrtke MOL, koja je nedavno ponudila otkup dionica od malih dioničara INE.

MOL-ova ponuda malim dioničarima od 2800 kuna za dionicu INE, što bi im priskrbilo više od 50 posto vlasničkog udjela, tvrde Mađari, neće utjecati na prava Vlade kao suvlasnika INE. Ono što se u Hrvatskoj doživljava kao njihov pokušaj preuzimanja, smatraju precijenjenim.

Pročitajte i ovo Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu Slika nije dostupna Nakon megaafere Član Uprave Ine dao ostavku: Bio je direktor korporativnih usluga, kasnije prešao u MOL grupu

'Iznenađeni smo nagađanjima oko važnosti naše ponude. Vjerujemo da je njezina važnost jako precijenjena', oglasio se propćenjem MOL.
>> MOL: Ponuda otkupa dionica Ine je precijenjena

Vlada, koja zasad drži 44 posto INE, i dalje ne otkriva konkretan odgovor Mađarima. Spremni su, kažu, mijenjati zakon, ali i prihvatiti ponude privatnih investitora koji bi državi pomogli očuvati vlasnički udio, tako što bi nadjačali MOL-ovu ponudu na burzi. Država je prezadužena i teško da može nabaviti potrebne 2 milijarde kuna, pa se u tom kontekstu spominjala i moćna Adris grupa, koja bi navodno kupila veći paket dionica. U Adrisu postoji volja, ali službeno, zasad i ništa više.

Bitka za INU Vlade i MOL-a vodi se i preko plina, odnosno ugovora za dobavu tog energenta iz uvoza. 'Plinski biznis se mora pod svaku cijenu otkupit. Znam da nema novaca u budžetu, ali treba naći neku soluciju, ili preko cijene od 5 lipa po kubiku prikupit novac pa ga otkupit. Ali on treba biti naš, jer praktički među 5. smo zemlja u Europi koja proizvodi više od 60 posto svoga plina', poručio je dr. sc. Miljenko Šuntić, iz Hrvatske stručne Udruga za plin.

Straha od hladnih radijatora usred zime, dodaje naš sugovornik, ipak nema. Plina ima dovoljno, proizvodnja iz jadranskog podmorja teče, skladišta su puna, potrošnja je zbog cijene ionako pala. Opskrba ne bi trebala biti problem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene