Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Naš izlaz iz krize'

Kosor čestitala izvoznicima i prihvatila njihove prijedloge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada prihvaća prijedloge hrvatskih izvoznika, a dio njih već provodi kroz svoj program, poručila je premijerka Jadranka Kosor govoreći na 6. konvenciji Hrvatskih izvoznika, koja se održava pod nazivom 'Naš izlaz iz krize'.

Čestitajući izvoznicima što su u kriznoj 2010. godini uspjeli ostvariti izvoz od gotovo 8 milijardi eura, što je 18,2 posto više nego prethodne godine, a trend rasta od 5 posto nastavljen je i početkom ove godine, Kosor je obećala predstavnicima izvoznika radni sastanak na kojem će se dogovoriti oko mjera koje je predložio njihov čelnik Darinko Bago. Premijerka je pohvalila izvoznike i zato što, iako ih je svega 12,4 posto od svih hrvatskih tvrtki, ostvaruju gotovo 63 posto ukupnih prihoda, a lani su u istraživanje i razvoj uložili 565 milijuna kuna, što je 66,5 posto od ukupnih hrvatskih ulaganja u istraživanje i razvoj.

Pročitajte i ovo Poduzetnici (Foto: Getty Images) - 2 ŠTO ŽELE? Kako će euro utjecati na poduzetnike? Njih ne brine nova valuta, već izazov koji mnogi vide kao šansu Ilustracija UPUĆEN U HITNU PROCEDURU Vlada ne odustaje od novog poreza, ali nekih promjena ipak ima: Hoće li poduzetnici odustati od tužbi?

>> Kako iskoristiti ulazak u Europsku uniju?

Snažnije poticajne mjere

Obećala je još snažnije poticajne mjere, pogotovo za izvozno orijentirano gospodarstvo te najavila jačanje gospodarske diplomacije kroz imenovanje trgovinskih atašea koji će podupirati hrvatske tvrtke u izvoznim aktivnostima. Za početak je odabrano pet atašea koji odlaze u Ljubljanu, Muenchen, Beč, Milano i Chicago. Kosor je također obećala izvoznicima skoru izmjenu Zakona o poticanju ulaganja i Zakona o javnoj nabavi koji su, po Baginim riječima, u zadnje tri godine zatvorili 60.000 radnih mjesta.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago nazvao je izvoznike 'centrom izvrsnosti hrvatskoga gospodarstva' jer iako ih je samo 12.000 od preko 96.000 tvrtki doprinose gospodarstvu s 38 posto BDP-a, zapošljavaju polovicu svih zaposlenih u gospodarstvu, imaju dobit 2,17 puta veću od dobiti svih ostalih tvrtki, a kapital koriste 30 posto efikasnije.

Nagradu za najboljeg velikog izvoznika dobila je tvrtka Končar - distributivni i specijalni transformatori d.d., za srednjeg izvoznika Solaris d.o.o. iz Novigrada, za malog izvoznika Navis Consult d.o.o. iz Rijeke Jača kontrola robe iz uvoza

Za daljnji rast izvoza trebalo bi ojačati HBOR-a kroz povećanje temeljnog kapitala koji je nužan za osiguranje konkurentnih kredita sa značajno nižim kamatama i uz rok otplate od 15 do 25 godina. Bago se zauzeo i za znatno jaču kontrolu i zaštitu od nekvalitetne i subvencionirane robe iz uvoza, pozivajući se na praksu EU-a.

Na konvenciji su dodijeljene nagrade 'Zlatni ključ' najboljim izvoznicima u 2010. godini u kategorijama velikog, srednjeg, malog i najinovativnijeg izvoznika, kao i za 14 najvećih hrvatskih izvoznih tržišta. Nagradu za najboljeg velikog izvoznika dobila je tvrtka Končar - distributivni i specijalni transformatori d.d., za srednjeg izvoznika Solaris d.o.o. iz Novigrada, za malog izvoznika Navis Consult d.o.o. iz Rijeke, te za najinovativnijeg izvoznika AVL-AST d.o.o. Hrvatska.(Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene