Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Korporacija koja je prisluškivala svoje direktore i novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava korporacije Hewlett-Packard zaključila je svoju žurno sazvanu telefonski konferenciju bez objave odluke o sudbini predsjednice svoje Uprave Patricije Dunn, koja se suočava s pozivima da joj daju otkaz ili da ga ona sama dade jer je naložila istragu u kojoj su korištena nelegalna sredstva za uhođenje svojih kolega i novinara.

Za ponedjeljak popodne planiran je sastanak Uprave HP-a, velikog proizvođača računala i printera, 11. najveće tvrtke svijeta prema Forbesovoj ljestvici.

Pročitajte i ovo Državne bolnice i upravljačka prava - 2 ozdravljenje sustava Obećali su da će država šefovati bolnicama, no sve kasni: "Ne mislim da će išta biti bolje" Slika nije dostupna U srcu sezone Nema dogovora sindikata s upravom CA, radnici kreću u štrajk

Dunnova, nekadašnja slobodna novinarka koja je postala jedna od namoćnijih žena u korporacijskoj Americi, naredila je vanjsku istragu svojih kolega iz Uprave kako bi se utvrdilo tko je anonimno novinarima dostavljao povjerljive tvrtkine informacije, posebice o statusu zaposljenja bivše glavne direktorice Carly Fiorine.

Tijekom istrage, privatni detektivi su koristili brojeve socijalnog osiguranja i druge osobne informacije pomoću kojih su se predstavljali kao HP-ovi direktori i devetorica novinara korporacije Cnet. Tako se predstavljajući, prevarili su AT&T i druge telefonske kompanije, a ove su im dostavile detaljne ispise razgovora s kućnih te mobilnih telefona novinara i direktora.

Iako je to među privatnim detektivima uobičajena taktika, prikrivanje - poznato kao "pretexting" - nije baš prema kalifornijskim zakonima. Stoga je glavni državni odvjetnik Kalifornije, države u čijem je gradu Palo-Altu registriran Hewlett-Packard, pokrenuo kriminalističku istragu slučaja.

Kao izvor curenja informacija je identificiran George Keyworth II., član Uprave, a njemu je HP potom zabranio da se ponovno kandidira za sadašnji posao.

Drugi HP-ov direktor, dugogodišnji krupni ulagač u projekte Silicijske doline Tom Perkins, odstupio je iz Uprave u svibnju, u znak prosvjeda protiv taktike privatnih detektiva.

Perkinsov odlazak pokrenuo je niz događaja koji su na koncu prisilili HP da objavi svoju ulogu u pretextingu. Perkins je ovog vikenda pozvao Dunnovu da odstupi. No, u javnosti se mogu naći informacije da je pretexting počeo još u doba dok je Carly Fiorina bila predsjednica Uprave i generalna izvršna direktorica korporacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene