Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Karikature 'napravile nered' u danskom izvozu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danski izvoz u muslimanske zemlje ozbiljno je ugrožen neredom koje su izazvale karikature proroka Muhameda, objavljene u rujnu prošle godine u tamošnjim novinama.

Bojkot danskih proizvoda u muslimanskim zemljama je za 15,5 posto smanjio izvoz Danske samo u periodu od veljače do lipnja. Trgovina sa Bliskim istokom do sada se prepolovila, tvrde danski ekonomski stručnjaci. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Sreća ili prokletstvo? Leže na vrijednim mineralima, ali postoji opasnost: "Ako postanemo Kuvajt, onda dobro, ali pronađite mi primjer gdje je strani investitor donio boljitak" Vojni rok - 4 Zbog ruske agresije Još jedna europska država uvodi obvezni rok za žene: Bit će tek treća u svijetu koja ga ima

Prva je reakcija muslimana diljem svijeta, nakon objavljivenje karikature Muhameda kako terorista, izazvala brojne prosvjede. Nedugo zatim, početkom siječnja, niz islamskih zemalja neslužbeno je počeo s bojkotiranjem proizvoda iz Danske. 

Nacionalne statistike pokazuju kako je izvoz iz Danske u muslimanski svijet, npr. u Saudijsku Arabiju pao za 40 posto, dok je prema Iranu, trećem najvećem danskom tržištu, pao čak za 47 posto. Veliku je štetu pretrpio i izvoz u Libiju, Siriju, Sudan i Jemen. 

Bojkot islamskih zemalja do sada je Dansku stajao oko 134 milijuna eura, barem kada se rezultati usporede s istim periodom prošle godine. Najteže su pogođene tvrtke koje proizvode hranu.

'Nema sumnje kako je ovo rezultat krize s karikaturama', tvrdi Peter Thagesen, glavni savjetnik danskog udruženja industrijalaca. 

No najveći je problem što se prave posljedice za industriju tek naziru. Još uvijek nije moguće predvidjeti koliko će bojkot zaista stajati dansku industriju. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene