Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danski izvoz u muslimanske zemlje ozbiljno je ugrožen neredom koje su izazvale karikature proroka Muhameda, objavljene u rujnu prošle godine u tamošnjim novinama.


Bojkot danskih proizvoda u muslimanskim zemljama je za 15,5 posto smanjio izvoz Danske samo u periodu od veljače do lipnja. Trgovina sa Bliskim istokom do sada se prepolovila, tvrde danski ekonomski stručnjaci. 

Vezani članci Mraz, ilustracija U Zagrebu proglašena prirodna nepogoda nakon iznimno niskih temperatura i mraza, poljoprivrednici se mogu javiti za naknadu štete Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je"

Prva je reakcija muslimana diljem svijeta, nakon objavljivenje karikature Muhameda kako terorista, izazvala brojne prosvjede. Nedugo zatim, početkom siječnja, niz islamskih zemalja neslužbeno je počeo s bojkotiranjem proizvoda iz Danske. 

Nacionalne statistike pokazuju kako je izvoz iz Danske u muslimanski svijet, npr. u Saudijsku Arabiju pao za 40 posto, dok je prema Iranu, trećem najvećem danskom tržištu, pao čak za 47 posto. Veliku je štetu pretrpio i izvoz u Libiju, Siriju, Sudan i Jemen. 

Bojkot islamskih zemalja do sada je Dansku stajao oko 134 milijuna eura, barem kada se rezultati usporede s istim periodom prošle godine. Najteže su pogođene tvrtke koje proizvode hranu.

'Nema sumnje kako je ovo rezultat krize s karikaturama', tvrdi Peter Thagesen, glavni savjetnik danskog udruženja industrijalaca. 

No najveći je problem što se prave posljedice za industriju tek naziru. Još uvijek nije moguće predvidjeti koliko će bojkot zaista stajati dansku industriju.