Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba iz dana u dan

Kako održati biznis kada ti nitko ne plaća robu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte kako se nelikvidnost prebija preko leđa malog obiteljskog poduzeća iz Nove Gradiške.

A dok su silne milijarde neplaćenih računa u Hrvatskoj za većinu građana obična statistika, za male poduzetnike one su realnost u kojoj je svaki dan nova borba za život. Kako održati biznis i plaćati radnike kada tebi nitko ne plaća robu?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nezapamćeno visoka nelikvidnost Hrvatska i dalje obara rekorde po neplaćenim računima Slika nije dostupna Nitko nikome ne plaća Hrvatski unutarnji dug 35 milijardi kuna

Kako ostati normalan pita se Ivan Mirković koji je samo u ovoj godini dostavio već 6 računa koji mu nisu plaćeni na vrijeme. No s nekim dužnicima bori se već 9 godina. Njegov mali biznis izrade unikatnih suvenira, oko vrata nosi omču nelikvidnosti tešku 330 tisuća kuna. 'To je jako bolno ne možete ići naprijed stalno vas neko stopira stopira stopira a ne vidi se kraj tome', kaže Ivan.

Kaže da dugovi nose veliki stres. Njegova supruga koja vodi financije više ni sama ne zna kako uspjeva obrt zadržati na površini. Neke dugove čak i prešućuje suprugu da se ne bi previše nervirao.'Ni moj suprug ne zna koliko su nama dužni jer ja nekada znam i prešutit i prolongirat i mimo njega nazvat pa zamoliti pa dajte molim vas pa ovako po onako', rekla je Ivanova supruga.

Kada bi naplatili dugove mogli bi zaposliti troje ljudi

Teško joj je jer su godinama mukotrpno stvarali ugled a sada im dugovi ne daju naprijed. Mirkovićima najviše muke zadaju oni koji im samo uzmu robu i samo nestanu.

'Problem je taj što naša država dozvoli da taj čovjek zatvori svoju firmu, znači ostanu sva dugovanja, on otvori drugu u nekom drugom gradu na neku drugu osobu i on i dalje radi i kaže mi 'nemoj me više zvat i od mene pravit lopova i prevaranta'- hvala lijepa', ogorčena je Ivanova supruga.

Mučno im je jer znaju da mogu rasti samo da se plaćanje popravi. Uz sve probleme uspjevaju isplaćivati svih 5 radnika na vrijeme i nikoga nisu morali otpustiti.

Kada bi Ivan naplatio sve svoje dugove od nekih 300 000 kuna mogao bi zaposliti barem još troje ljudi i financirati nekiliko jakih izvoznih poslova, no nelikvidnost ga stopira I njega i cijelu Hrvatsku. Dok plaćanje ne postane uredno gospodarstvo neće napredovati. Kažnjavanje neplatiša zato mora biti puno strože i još bitnije brže.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene