Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupi troškovi

Kako do jače proizvodnje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo proizvodi i izvozi premalo jer su troškovi proizvodnje skuplji nego u inozemstvu.

Zaključak je to sa skupa na kojem su se okupili najjači domaći poduzetnici u organizaciji poslovnog kluba Lider.

Pročitajte i ovo Novac - 3 Podijeljena mišljenja Vlada ozbiljno razmišlja o porezu na ekstraprofit: "Do izrade programa paketa mjera krajem rujna jasno ćemo se očitovati" Neradni vikend, ilustracija U kupovinu Umjesto neradne nedjelje - neradni vikend! Poduzetnici prijete poskupljenjima

Biznis elita političarima je odaslala upozorenje da je potrebna hitna promjena porezne, ali i monetarne politike kako bi gospodarstvo stalo na noge.

Uvesti strano je jeftinije i lakše nego proizvesti istu stvar u Hrvatskoj. Poduzetnici tvrde da se zbog precijenjenog tečaja kune i visokih poreza proizvodnja i izvoz u Hrvatskoj teško mogu isplatiti. Zato od političara traže promjenu zakonskih okvira.

'Svi političari se kunu da treba poticati izvoz i proizvodnju, a sve dosadašnje Vlade su učinile sve da se uvjeti za izvoz i proizvodnju učine takvima da bismo mi bili što je moguće manje konkurentni', rekao je Vladimir Ferdelji, predsjednik uprave Elektrokontakta.

Poduzetnici su poručili i da država premalo potiče biznis. Hrvatska gubi dio po dio svoje industrije jer konkurencija ima znatno niže troškove rada, a iste ili inovativnije proizvode. Poduzetnici se žale i da troše milijune u razvoj, a država ih potiče sa smiješnim iznosima.

'Mi u Đuri Đakoviću nešto razvijamo i u to smo uložili nekoliko milijuna eura u razvoj, a od države dobijemo pomoć od 33 tisuće kuna', rekao je Zdravko Stipetić.

Bez proizvodnje i izvoza, zaključeno je, Hrvatska nema šanse za oporavak. Poduzetnici zato političare upozoravaju da je njihov posao da ih kroz ovakve rasprave natjeraju da promjene sustav i napokon počnu poticati proizvodnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene