Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko gospodarstvo proizvodi i izvozi premalo jer su troškovi proizvodnje skuplji nego u inozemstvu.


Zaključak je to sa skupa na kojem su se okupili najjači domaći poduzetnici u organizaciji poslovnog kluba Lider.

Vezani članci Ilustracija Jesmo li ove godine višu uvozili ili izvozili? Stigli najnoviji podaci Sjednica Vlade - 4 Plenković: ''Samo je 15 zemalja u NATO-u, EU, europodručju i Schengenu. Hrvatska je među njima''

Biznis elita političarima je odaslala upozorenje da je potrebna hitna promjena porezne, ali i monetarne politike kako bi gospodarstvo stalo na noge.

Uvesti strano je jeftinije i lakše nego proizvesti istu stvar u Hrvatskoj. Poduzetnici tvrde da se zbog precijenjenog tečaja kune i visokih poreza proizvodnja i izvoz u Hrvatskoj teško mogu isplatiti. Zato od političara traže promjenu zakonskih okvira.

'Svi političari se kunu da treba poticati izvoz i proizvodnju, a sve dosadašnje Vlade su učinile sve da se uvjeti za izvoz i proizvodnju učine takvima da bismo mi bili što je moguće manje konkurentni', rekao je Vladimir Ferdelji, predsjednik uprave Elektrokontakta.

Poduzetnici su poručili i da država premalo potiče biznis. Hrvatska gubi dio po dio svoje industrije jer konkurencija ima znatno niže troškove rada, a iste ili inovativnije proizvode. Poduzetnici se žale i da troše milijune u razvoj, a država ih potiče sa smiješnim iznosima.

'Mi u Đuri Đakoviću nešto razvijamo i u to smo uložili nekoliko milijuna eura u razvoj, a od države dobijemo pomoć od 33 tisuće kuna', rekao je Zdravko Stipetić.

Bez proizvodnje i izvoza, zaključeno je, Hrvatska nema šanse za oporavak. Poduzetnici zato političare upozoravaju da je njihov posao da ih kroz ovakve rasprave natjeraju da promjene sustav i napokon počnu poticati proizvodnju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju