Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Motiviranje proizvodnje

Josipović: Hrvatskoj je potrebna porezna reforma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj je potrebna porezna reforma koja će, s jedne strane, očuvati kvalitetu života i nužna socijalna davanja za građane kojima je potrebna pomoć, te s druge strane, omogućiti promjene koje će motivirati proizvodnju i investicije, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović nakon današnje sjednice svojega gospodarskog savjeta.

To nije jednostavan projekt, a trenutno se u Hrvatskoj radi na nekoliko stručnih projekata za promjenu poreznog sustava, rekao je Josipović.  Kao važan instrument pravedne porezne politike Josipović je istaknuo transparentnost proračuna, odnosno jasnoću trošenja državnog novca.  Po nekim podacima, otvorenost proračuna u Hrvatskoj je 58 posto, dok u SAD-u iznosi čak 95 posto, pa bi ubuduće u proračunu trebalo biti što manje generalnih opisa, a što više detalja.

Pročitajte i ovo Kaos s obračunom plaća Mnogi su razočarani Velika porezna reforma, a plaće jedva da su porasle: Najviše pak muka imaju – računovođe Novac UDRUGA GLAS PODUZETNIKA Plaće bi mogle kasniti: "Vlada se igra računovođe! Bit će praktički nemoguće točno obračunati plaću"

>> Ne možete platiti porez? Vlada će vam omogućiti otplatu na rate

Socijalna politika treba biti efikasnija, što znači da socijalnu pomoć treba usmjeriti prema građanima kojima je zaista potrebna, a ne je neselektivno dijeliti.  S tim u vezi, poreznu reformu treba uskladiti sa zdravstvenom i mirovinskom reformom jer su one nerazdvojne od poreznog sustava, ocijenio je predsjednik.

Na sjednici je istaknut i problem sive ekonomije zbog koje se značajan dio gospodarskih aktivnosti odvija izvan poreznog sustava.  Mnoge tvrtke ne plaćaju poreze i doprinose, ponekad jer za to nisu sposobne, a ponekad se radi o utaji, kazao je Josipović.

U borbi protiv korupcije Hrvatskoj pomaže Austrijska Agencija za europske integracije i gospodarski razvoj i to s više od milijun i pol kuna. Zajedno s Ministarstvom financija predstavili su projekt koji bi trebao pojačati odgovornost i transparentnost rada Porezne uprave te povećati učinkovitost u otkrivanju i progonu korupcijskih djela. Projekt će se provoditi idućih šest mjeseci.

'Ovo je važno i radi povjerenja i daljnje podrške za Europsku uniju općenito i za proširenje Unije. Austrija u potpunosti podržava Hrvatsku u posljednjim metrima europskog maratona, koji će, nadamo se, završiti u lipnju', rekao je Jan Kickert, veleposlanik Austrije u Hrvatskoj. (A.E./ Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene