Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanstvo Europske komisije (EK) u Bosni i Hercegovini pozvalo je danas parlament te zemlje da ne prihvati zakon o zaštiti domaće proizvodnje kojim bi se nametnule carine na prehrambene proizvode koji se uvoze iz Hrvatske i Srbije.


'Europska komisija ponovo poziva parlament BiH da ne usvoji predloženi zakon u predstojećem drugom čitanju i poziva na primjenu postojećih odredaba Sporazuma o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA) kako bi se riješila sva sporna pitanja', navedeno je u priopćenju izaslanstva EK u Sarajevu dostavljenom medijima.

Vezani članci Marihuana, ilustracija (Foto: Pixsell,Vjeran Zganec Rogulja) Razbijen lanac dilera u BiH: Obavljeni pretresi stanova, pronađena plantaža marihuane i droga, uhićeno sedam osoba Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe"

U priopćenju se podsjeća kako je voditelj izaslanstva EK u BiH Dimitris Kourkoulas još 10. ožujka poslao pismo zastupnicima u Domu naroda parlamenta BiH o kojima sada ovisi hoće li sporni zakon biti konačno donesen.

Upozoreni na rizike mogućeg kršenja CEFTA-e

Kourkoulas ih je tada jasno upozorio na rizike od mogućeg kršenja CEFTA-e, odnosno na posljedice koje proistječu na temelju obveza preuzetih potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Zastupnik u Parlamentu BiH Jerko Ivanković Lijanović, koji je i predložio sporni zakon, ranije je tvrdio kako se Europska komisija o njemu pozitivno očitovala no takva tvrdnja ovime je u cijelosti opovrgnuta. Zakon o zaštiti domaće proizvodnje odobrio je zastupnički dom Parlamenta BiH a Dom naroda u prvom čitanju.

Da bi zakon stupio na snagu, Dom naroda mora ga odobriti i u drugom čitanju.