Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozoreni na rizike kršenja CEFTA-e

Izaslanstvo EK pozvalo parlament BiH da ne uvodi carine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanstvo Europske komisije (EK) u Bosni i Hercegovini pozvalo je danas parlament te zemlje da ne prihvati zakon o zaštiti domaće proizvodnje kojim bi se nametnule carine na prehrambene proizvode koji se uvoze iz Hrvatske i Srbije.

'Europska komisija ponovo poziva parlament BiH da ne usvoji predloženi zakon u predstojećem drugom čitanju i poziva na primjenu postojećih odredaba Sporazuma o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA) kako bi se riješila sva sporna pitanja', navedeno je u priopćenju izaslanstva EK u Sarajevu dostavljenom medijima.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

U priopćenju se podsjeća kako je voditelj izaslanstva EK u BiH Dimitris Kourkoulas još 10. ožujka poslao pismo zastupnicima u Domu naroda parlamenta BiH o kojima sada ovisi hoće li sporni zakon biti konačno donesen.

Upozoreni na rizike mogućeg kršenja CEFTA-e

Kourkoulas ih je tada jasno upozorio na rizike od mogućeg kršenja CEFTA-e, odnosno na posljedice koje proistječu na temelju obveza preuzetih potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Zastupnik u Parlamentu BiH Jerko Ivanković Lijanović, koji je i predložio sporni zakon, ranije je tvrdio kako se Europska komisija o njemu pozitivno očitovala no takva tvrdnja ovime je u cijelosti opovrgnuta. Zakon o zaštiti domaće proizvodnje odobrio je zastupnički dom Parlamenta BiH a Dom naroda u prvom čitanju.

Da bi zakon stupio na snagu, Dom naroda mora ga odobriti i u drugom čitanju.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene