Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao što smo već jučer ekskluzivno javili mijenjaju se cijene goriva. Ina će, kako se neslužbeno doznaje, sniziti cijene svojih motornih benzina za devet lipa po litri, dok će dizelska goriva poskupiti od 12 do 15 lipa.


Prema naslužbenim informacijama, Ina će od, 14. lipnja, prodavati svoj eurosuper BS 95 po cijeni od 9,65 kuna po litri (do sada 9,74 kune), a eurosuper BS 95 class po 9,70 kuna (do sada 9,79 kuna). Nova cijena Ininog eurosupera BS 98 bit će 10,00 kuna (do sada 10,09 kuna).

Ina će cijene eurodizela povećati za 12 lipa po litri, pa će eurodizel BS prodavati po 9,11 kuna (do sada 8,99 kune), a eurodizel BS class po 9,16 kune (do sada 9,04 kuna). Za 15 lipa po litri poskupit će obični Inin dizel i nova mu je cijena 8,75 kuna (do sada 8,60 kuna).

Cijena plavog dizela bit će veća za 13 lipa po litri i nova mu je cijena na Ininim crpkama 5,55 kuna (do sada 5,42 kune). Loživo ulje ekstra lako poskupit će za 15 lipa, na 6,33 kune (do sada 6,18 kuna).

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas poslijepodne, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ministarstvo je utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 14. do 27. lipnja, a tijekom tog razdoblja naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti više od onih koje je utvrdilo Ministarstvo.

Izuzetak su postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje mogu direktno opskrbljivati plovila gorivima na kojima kompanije, prema Pravilniku, mogu slobodno formirati cijene za sve derivate, osim za plavi dizel.

INA do sada nije primjenjivala mogućnost slobodnog formiranja maloprodajnih cijena na autocestama i postajama na morskoj obali koje imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom, a sama primjena takve mogućnosti, kako su već više puta istaknuli, spada u domenu poslovne odluke kompanije.

Sukladno Pravilniku kojeg je propisalo Ministarstva gospodarstva za utvrđivanje najviše razine cijena naftnih derivata, pojašnjavaju iz Ine, koriste se srednje dnevne kotacije naftnih derivata u USD/t objavljenih u Platt’s European Marketscan u razdoblju od prvoga dana iza dana prethodnog obračuna do dana novog obračuna te srednji dnevni tečaj HNB-a za dolar za dan za koji je objavljena srednja dnevna kotacija naftnih derivata.

Najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže na dan obračuna u odnosu na važeću najvišu maloprodajnu cijenu iznosi 3 posto.

Vezano za konkretno proteklo razdoblje iz Ine su danas napomenuli da su kotacije motornih goriva na mediteranskom tržištu u laganom porastu, dok su kotacije dizelskih i goriva i plinskih ulja porasle do 5 posto. Tečaj dolara u odnosu na kunu također je u porastu u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje. Sukladno tome stvoreni su preduvjeti za korekciju maloprodajnih cijena naftnih derivata. (Hina)

Vezani članci Točenje goriva, ilustracija Od ponoći nove cijene goriva: Pojeftinit će i benzin i dizel Čovjek ulijeva gorivo Od danas skuplje gorivo: Nakon dva tjedna pada cijena vozače čekaju neugodne vijesti