Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetska banka ocijenila

Iako je oporavak spor, ekonomska situacija u RH bolja nego lani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomska situacija u Hrvatskoj izgleda puno bolje nego prošle godine, no oporavak je i dalje skroman i spor, ocijenili su stručnjaci Svjetske banke

Regionalni direktor za srednju Europu Peter Harrold također je upozorio na previsok manjak u državnom proračunu. Herold je hrvatske političare podsjetio da izbore diljem Europe trenutačno dobivaju oni koji građanima obećaju provođenje bolnih i hrabrih ušteda. Zato smatra da je upravo sada pravo vrijeme za provođenje strukturnih ekonomskih reformi u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I liječnici protiv rezova Hoće li zdravstvena njega biti dostupna samo onima dubljeg džepa? Slika nije dostupna Neobično na ulicama VIDEO Bizarne situacije koje je 'uhvatio' Google Street View

>> Svjetska banka: 'Morate provesti reforme, ni MMF nije jamstvo oporavka'

'Nadamo se da će Vlada provesti hrabre ekonomske reforme koje će vaš spor oporavak iz krize pretvoriti u značajan oporavak', rekao je. Svjetska banka hrvatske je političare podsjetila da Vlade diljem Europe dobivaju izbore jer obećavaju da će srezati potrošnju. Ljudi nisu glupi i nagrađuju provođenje bolnih rezova za opće dobro.

'Nadamo se provođenju programa hrabrih reformi u Hrvatskoj koje će preokrenuti vaš skroman i spor oporavak u značajniji oporavak ekonomije', rekao je Peter Harrold. No takvih reformi u Hrvatskoj još nema. Suprotno od Harroldovog savjeta, Vlada ih, čini se, želi izbjeći u izbornoj godini. Rezovi između ostalog podrazumijavaju značajno smanjenje državne birokracije i javne potrošnje.

Od početka krize u početkom 2009 kada je pad od 6,7 posto bio najdublji, polako smo se dizali do jeseni prošle godine kada smo prvi put isplivali na površinu sa 0,2 posto pozitivnog BDP-a . No, nove brojke koje uskoro očekujemo izgleda donijeti će povratak u minus.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene