Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici hrvatske i srpske gospodarske komore su se na gospodarskom forumu zauzeli za jačanje suradnje i zajednički nastup hrvatskih i srpskih kompanija na trećim tržištima.


Više nema bratstva i jedinstva ali postoje vječni hrvatski i srpski interesi zbog kojih je nužna suradnja, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Vezani članci Slika nije dostupna Slovenija želi što brže pregovore Slika nije dostupna Glad i nedostatak vode dobivaju novu dimenziju

Ocijenio je da međusobna robna razmjena, koja je najveću razinu od 1,2 milijarde dolara dosegla 2008. godine, više neće moći znatnije rasti jer u obje države danas postoji otvoreno tržište s robom iz svih krajeva svijeta. Zato se hrvatske i srpske kompanije trebaju povezati radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, pogotovo u tzv. nesvrstanim zemljama.

>> Tadić i Josipović s djecom jeli kruh i sol

Bez barijera u kapitalu

I predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ističe kao najveći problem nedostatak viših oblika suradnje srpskih i hrvatskih kompanija, kao što su kooperacije, zajednička ulaganja i zajednički nastupi na trećim tržištima. Potencijali za suradnju hrvatskih i srpskih tvrtki su veliki, posebice na području energetike, poljoprivrede, strojorgadnje, tekstilne i drvne industrije, te prometne infrastrukture, istaknuli su ministri gospodarstva Hrvatske i Srbije Đuro Popijač i Slobodan Milosavljević.

  'Ne možemo si dozvoliti da bilo čiji kapital naiđe na barijere', kazao je Popijač i pozvao srpske poduzetnike da ulažu u Hrvatsku.

Generalni direktor industrije za proizvodnju mlijeka i sira AD Imlek Slobodan Petrović istaknuo je kako je srpskim poduzetnicima drago što se tržišta otvaraju, što trebalo dogoditi i ranije. U ovom trenutku pokreću jednu investiciju u Sinju, kupili su zemljište u gospodarskoj zoni Kukuzovac i žele biti prisutni na hrvatskom tržištu.(Hina)