Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja susjeda

'Hrvatske i srpske tvrtke se trebaju povezati radi trećih tržišta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici hrvatske i srpske gospodarske komore su se na gospodarskom forumu zauzeli za jačanje suradnje i zajednički nastup hrvatskih i srpskih kompanija na trećim tržištima.

Više nema bratstva i jedinstva ali postoje vječni hrvatski i srpski interesi zbog kojih je nužna suradnja, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sarkozy raspalio po 'trulom' kapitalizmu Slika nije dostupna Susret sa Kosor Slovenija želi što brže pregovore

Ocijenio je da međusobna robna razmjena, koja je najveću razinu od 1,2 milijarde dolara dosegla 2008. godine, više neće moći znatnije rasti jer u obje države danas postoji otvoreno tržište s robom iz svih krajeva svijeta. Zato se hrvatske i srpske kompanije trebaju povezati radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima, pogotovo u tzv. nesvrstanim zemljama.

>> Tadić i Josipović s djecom jeli kruh i sol

Bez barijera u kapitalu

I predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ističe kao najveći problem nedostatak viših oblika suradnje srpskih i hrvatskih kompanija, kao što su kooperacije, zajednička ulaganja i zajednički nastupi na trećim tržištima. Potencijali za suradnju hrvatskih i srpskih tvrtki su veliki, posebice na području energetike, poljoprivrede, strojorgadnje, tekstilne i drvne industrije, te prometne infrastrukture, istaknuli su ministri gospodarstva Hrvatske i Srbije Đuro Popijač i Slobodan Milosavljević.

  'Ne možemo si dozvoliti da bilo čiji kapital naiđe na barijere', kazao je Popijač i pozvao srpske poduzetnike da ulažu u Hrvatsku.

Generalni direktor industrije za proizvodnju mlijeka i sira AD Imlek Slobodan Petrović istaknuo je kako je srpskim poduzetnicima drago što se tržišta otvaraju, što trebalo dogoditi i ranije. U ovom trenutku pokreću jednu investiciju u Sinju, kupili su zemljište u gospodarskoj zoni Kukuzovac i žele biti prisutni na hrvatskom tržištu.(Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene