Hrvatska narodna banka objavila je podatke koji jasno pokazuju recesijski smjer kojim Hrvatska kroči u 2012. godini.


Inversticije su u Hrvatskoj zamrle, no neke brojke ipak to pokazuju snažnije od drugih. Npr., kada gledamo kroz odobrenja za graditeljstvo, koja su od kraja 2011. do početka 2012. pala za čak 30 posto. To ukazuje na snažan pad u građevini, ali i na snažan pad ulaganja generalno.

Vezani članci Liderova 12. konferencija Dan velikih planova održana na Zagrebačkom velesajmu - 1 Guverner Vujčić otkrio po kojem ćemo tečaju vjerojatno mijenjati kune za euro kad uđemo u eurozonu Boris Vujčić, guverner HNB-a Guverner HNB-a Boris Vujčić objasnio donosi li drugi val korone rast otkaza: "Ne treba previše strašiti ljude"

>> Još loših vijesti za hrvatsko gospodarstvo...

Dok je situacija u Hrvatskoj loša, ni u Eurozoni nažalost nije bolja. I zato imamo izvoz u prvoj polovici godine od 3,8 milijardi eura, no kada ga usporedimo s početkom prošle godine, vidimo da je pao za 3,5 posto. 

Zbog jedne i zbog druge stvari, Hrvatska će najvjerojatnije 2012. godine biti u recesiji. Država nema izbora, mora se nanovo zaduživati. Mora krpati proračun. Ukupni dug države je od kraja 2011. narastao za 20 milijardi kuna.

Ipak, ima i dobrih vijesti. Ministar Slavko Linić uspio je smanjiti proračunski minus na 4 milijarde kuna. Kada se taj minus uspoređuje s onim s početka 2011. manji je za 2,6 milijardi kuna. No, ni to nije dovoljno. Linić će do kraja godine morati naći prostora za nove rezove. Morat će smanjiti rashode na razini cijele godine za 3,5 milijarde kuna i zbog Zakona o fiskalnoj vrijednosti, ali i zbog pokušaja očuvanja kreditnog rejtinga.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.