Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nove loše gospodarske prognoze za Hrvatsku donosi Europska banka za obnovu i razvoj. Euro-bankari očekuju da će hrvatsko gospodarstvo potonuti u 2012. i više od onoga što su prognozirali na proljeće.


Eurobankari za Hrvatskoj nemaju dobre vijesti. U svibnju su procijenili pad gospodarstva od 0.6 posto a sada su ga spustili na 1, 2 posto. Investicije i proizvodnja su podbacile, to su glavni razlozi. No u Vladi se još uvijek nadaju da će najavljene državne investicije Hrvatsku ipak zadržati u plusu.

Vezani članci Boris Jokić - 2 Analiza Borisa Jokića: "Ovi izbori srušili su duopol SDP-a i HDZ-a, ali i pokazali da je svaki glas bitan. A ovo je moja poruka Domovinskom pokretu..." Slika nije dostupna Donosimo 4 važne stvari iz Moody'sove velike usporedne analize Hrvatske i Srbije

No domaći bankarski analitičari upozoravaju da Hrvatska sada plaća danak jer 10 godina nije provodila reforme. Zdeslav Šantić smatra da ovu godinu zato treba iskoristiti za reforme koje će omogućiti rast u godinama koje dolaze.

'Najznačajnije reforme su sigurno reforma državnih subvencija, reforma tržišta rada isto tako trebamo biti svjesni da treba značajno uložiti i u reformu obrazovanja', kaže Šantić.

>> EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE: SDP nizbrdo, HDZ uzbrdo

Ugledne svjetske bonitetne agencije upozoravaju na možda trenutno najveći problem domaće ekonomije. 'Imamo lošu investicijsku klimu koja investitorima onemogućava dovoljno poticaja da se oni odluče uložiti u Hrvatsku', kaže analitičar Veljko Drakulić.

EBRD oporavak predviđa za sljedeću godinu no i tu je prognoza smanjena sa 1,7 posto rasta BDP-a na 1,5.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.