Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HNB: BLB ispunio sve tražene uvjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručne službe Hrvatske narodne banke obradile su u novi zahtjev Bayerische Landesbank (BLB) za indirektno stjecanje većinskog udjela u Hypo Alpe-Adria Bank Zagreb i Slavonskoj banci Osijek te su utvrdile da su ispunjeni svi zahtjevi koje je pred BLB postavila hrvatska središnja banka.

Stručne službe HNB-a stoga predlažu Savjetu HNB-a da BLB-u izda traženu suglasnost. Sjednica Savjeta najavljena je za danas, a očekuje se da će donošenje odluke oko suglasnosti. 

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Slika nije dostupna Sukladno propisima RH 'Spreman sam na suradnju oko Hypo banke'

Guverner HNB-a Željko Rohatinski 11. srpnja BLB-u je uskratio suglasnost za posredno stjecanje većinskog vlasničkog udjela u Hypo Alpe-adria Bank i Slavonskoj banci, a zbog ponašanja BLB-a u Hrvatskoj kao bivšeg većinskog vlasnika Riječke banke.

Takva je odluka guvernera, sukladno njegovim ovlastima, uslijedila nakon što Savjet HNB-a nije uspio donijeti odluku oko te suglasnosti potrebnom dvotrećinskom većinom.

U naknadnim razgovorima s predstavnicima BLB-a guverner je postavio BLB-u četiri uvjeta koje mora ispuniti ako želi ponovo zatražiti suglasnost HNB-a za preuzimanje Hypo i Slavonske banke.

Uvjeti su javna isprika štedišama za ponašanje BLB-a u slučaju Riječke banke, precizno identificiranje rizika u poslovanju, utvrđivanje potencijalnih gubitak i provedba inicijalne dokapitalizaciju Hypo banke najmanje za iznos utvrđenih potencijalnih gubitaka. Daljnji je uvjet promjena u poslovnoj politici banaka u vlasništvu Hypo grupe, koja uključuje ograničavanje odobravanja velikih hipotekarnih kredita privatnom sektoru i pridržavanje smjernica HNB-a za sprečavanje pranja novca. Među uvjetima bilo je i angažiranje vanjskog revizora prihvatljivog HNB-u za provođenje detaljnog due diligence.

Bayerische Landesbank predala je HNB-u 29. kolovoza novi zahtjev za indirektno stjecanje većinskog udjela u Hypo Alpe-Adria Bank d.d. Zagreb, te isto takvog udjela u Slavonskoj banci d.d., a 31. kolovoza objavila je u nekoliko hrvatskih dnevnih novina oglas s javnom isprikom zbog povlačenja iz Riječke banke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene